Case story

Een ambachtelijke brouwerij met een sterke nadruk op waterkwaliteit werd dankzij Grundfos voorzien van nauwkeurigheid en betrouwbaarheid

Inleiding

Bij het brouwen is consequentheid van enorm belang. Door zorgvuldig aandacht te besteden aan het regelen van de waterkwaliteits wordt ervoor gezorgd dat elk bier hetzelfde smaakt, ongeacht waar het uiteindelijk terecht komt. Dat geldt des te meer voor MadTree Brewing, de eerste ambachtelijke blikbierbrouwer in Ohio. Sinds de oprichting van het bedrijf in 2013 is voor al het proceswater gebruik gemaakt van omgekeerde osmose (RO).

Omgekeerde osmose kan de waterbron bijstellen, en is daarmee een cruciaal proces in de productie van MadTree's veelgeprezen bieraanbod. Van Duitse Kölsch tot Franse Saison: elk bier heeft hetzelfde mineraalprofiel en een nauwkeurig brouwwaterprofiel.

De situatie

Eén van de grootste uitdagingen waarmee de brouwer in de eerste paar jaar tegenop moest boksen was de grote vraag naar hun producten. Nadat de capaciteit tot het maximum van 25,000 vaten was opgeschroefd, werd besloten om te verhuizen naar een nieuwe, grotere locatie. Zo werd de benodigde potentiële capaciteit in huis gehaald om toekomstige groei te ondersteunen en kon de productie worden opgevoerd tot 180,000 vaten.

"Niet alleen moesten we onze RO-productiesnelheid verhogen door middel van een groter systeem, maar de verhuizing betekende ook een overstap van bronwater bij de oude fabriek naar de stadswatervoorziening bij MadTree 2.0," adlus Matt Rowe, hoofd van de brouwafdeling.

Het gebruiken van het water van de stad Cincinnati betekende dat
er nu een heel nieuw stel eisen gold voor de voorbehandeling, zoals het injecteren van chemicaliën in het voorfiltergedeelte van de RO-eenheid om de in het stadswater gebruikte chlooramines te verwijderen.

"Door onze vorige RO installatie hadden we ervaring met peristaltische pompen van allerlei verschillende fabrikanten. We wisten ook hoeveel kopzorgen die ons hadden veroorzaakt, en we wouden dus graag voorkomen dat dat met onze nieuwe installatie weer het geval zou zijn," vertelde Rowe.

De oplossing

Om de visie voor een efficiëntere en groeiklare installatie waar te maken klopte MadTree aan bij Veolia Water Technologies voor een RO-skidsysteem dat in de behoeften van de brouwer kon voorzien.

Voor het verpakte RO-systeem met een capaciteit van 100 gpm (gallons per minuut) werden twee Grundfos SMART digitale doseerpompen en een Grundfos CRN verticale meertraps-centrifugaalpomp gespecificeerd. Rowe gaf ook aan dat deze doseerpompen waren geselecteerd voor de injectie van chemicaliën op twee belangrijke punten in het proces vanwege hun nauwkeurigheid over een breed bereik.

Naast het RO-systeem maakt MadTree gebruik van twee Grundfos CRN pompen voor de watertoevoer en de recirculatieskid, en twee Grundfos CR pompen voor de voedinswaterskid voor de stoomgenerator.

Het resultaat

Sinds de ingebruikname in 2017 hebben de Grundfos pompen probleemloos gefunctioneerd. Rowe raadt Grundfos aan om het gebruiksgemak, onder andere de uitgebreide mogelijkheid om het debiet via een eenvoudige interface aan te passen, het minimale onderhoud en de hoge betrouwbaarheid.

In de beginfase moesten er nog aanpassingen aan het RO-systeem worden uitgevoerd om de precies benodigde hoeveelheid chemische stoffen in te stellen die moesten worden geïnjecteerd om de chlooramines uit het aangevoerde water te verwijderen. Maar in plaats van dat er telkens een technicus van Veolia naar de locatie moest komen om de aanpassingen uit te voeren, kon het team van Rowe binnen het regelbereik van 3,000: 1 zelf nauwkeurig de aanpassingen invoeren om aan de systeemeisen te voldoen.

"De Grundfos pompen die we voor beide injectiepunten in ons systeem gebruiken werken perfect en zijn voor de eindgebruiker bijzonder eenvoudig te navigeren en aan te passen," stelde Rowe.

Rowe gaf ook aan dat MadTree twee reserve-units heeft gekocht als onderdeel van hun aankooplijst voor kritieke reserveonderdelen. Maar, zei hij daarbij, "Zoals het tot nu toe gaat ziet het er niet naar uit dat we ze ooit nodig gaan hebben!"

Grundfos leverde

Om de efficiëntiebehoeften en wisselende groei-eisen te bestieren
leverde Grundfos twee SMART Digital Dosing pompen en een CRN verticale meertraps-centrifugaalpomp voor een omgekeerde-osmosesysteem met een capaciteit van 100 gpm.

Hogere efficiëntie & flexibiliteit

"De Grundfos pompen die we voor beide injectiepunten in ons systeem gebruiken werken perfect en zijn voor de eindgebruiker bijzonder eenvoudig te navigeren en aan te passen" - Matt Rowe, Brewing Operations Director

Projectdetails

Onderwerp: Waterzuivering
Werelddeel: Noord-Amerika
Locatie: Cincinnati, Ohio / Verenigde Staten
Marktsectoren: Industrie
Toepassingen: Levensmiddelen en dranken
: CR / CRN / SMART Digital Dosing