Case story

Hoe het Sligo Ziekenhuis in West-Ierland geld heeft bespaard en het Delta-T-probleem heeft opgelost met intelligente oplossingen van Grundfos

There is a world of difference between what we had before and what we have now. This is a real positive step for us in the control of energy on heating within the hospital.

Declan McGoldrick, project manager at Sligo University Hospital

"De ketelinstallatie en het verwarmingssysteem van het Universitair Ziekenhuis van Sligo waren zeer inefficiënt", zegt Declan McGoldrick van het HSE Estates Department van het ziekenhuis. De circulatiepompen waren pompen met constant toerental. Ze leverden heet water bij een gemiddelde temperatuur - 130 graden C.

"De afdichtingen gingen steeds kapot. Ze veroorzaakten veel onderhoudsproblemen. De verwarmingscircuits hier bij het Universitair Ziekenhuis van Sligo zijn lang. Als gevolg daarvan hebben we aanzienlijke leidingverliezen geleden. Dit betekende dat onze Delta T niet zo efficiënt meer werkte als het zou kunnen, en in een lager tempo dan het originele ontwerp."

From left, Michael O’Brien and Declan McGoldrick of HSE Estates Dept. at Sligo University Hospital, with Liam Kavanaugh of Grundfos Ireland in the hospital’s boiler room.

De oplossing

Het ziekenhuis heeft het ketelhuis opgewaardeerd en de pompen met vast toerental vervangen door intelligente MAGNA3- en TPE3-pompen van Grundfos. "Grundfos-pompen kunnen zich automatisch aanpassen aan de specifieke belasting die in het circuit aanwezig is", zegt Declan McGoldrick. De pompen hebben het Delta-T-probleem opgelost. "We gebruiken temperatuurstatistieken in de retourleidingen om de Delta T tussen de aanvoer en de retour te bepalen, waardoor we onze warmteafgifte op de pomp kunnen berekenen. Het massadebiet kan worden berekend op basis van de pomp zelf."

The hospital upgraded its boiler house, replacing its fixed speed pumps with intelligent MAGNA3 and TPE3 pumps from Grundfos.

Een wereld van verschil

"We besparen meer dan 70 tot 80 procent op het elektrische gebruik van ons nieuwe pompsysteem", zegt Declan McGoldrick. Ze gaan die besparingen verder verfijnen door de bedrijfsgegevens te bekijken met de Grundfos GO app, een platform voor mobiele pompbesturing. Daarnaast berekent de warmte-energie-monitor van de pompen automatisch de warmte-uitvoer en debieten. De pompen worden bestuurd met BACnet-communicatiekaarten die werken via het GBS van het ziekenhuis.

"We gebruiken de informatie uit dit systeem om betere controle te hebben over sommige van onze processen binnen het ziekenhuis en om verdere besparingen te realiseren." Het oude systeem van het ziekenhuis had helemaal geen mogelijkheden om te communiceren. "De pomp werd alleen maar ingeschakeld. Er kwam geen informatie terug van de pomp. Dus er is een wereld van verschil tussen wat we eerder hadden en wat we nu hebben. Dit is een echte positieve stap voor ons in de energiebeheersing op verwarming binnen het ziekenhuis."

Verwante toepassingen

Vind toepassingen van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.