Case story

Hoe het Sligo-ziekenhuis in West-Ierland geld bespaarde en haar Delta T-probleem oploste met intelligente oplossingen van Grundfos

Er is een wereld van verschil tussen wat we eerst hadden, en wat we nu hebben. Dit is echt een positieve stap voor ons wat betreft de controle over de verwarmingsenergie binnen het ziekenhuis.
Declan McGoldrick, projectmanager Sligo University Hospital

Sligo University Hospital had een ‘zeer inefficiënte‘ installatie voor de ketel en het verwarmingssysteem, vertelt Declan McGoldrick, werkzaam op de VGM-afdeling van het ziekenhuis. De circulatiepompen waren constante-snelheidpompen. Ze leverden warm water van middelhoge temperatuur, 130 graden Celsius.

“De afsluitingen waren kapot aan het gaan. Ze veroorzaakten eindeloos veel onderhoudsproblemen. De verwarmingscircuits in Sligo University Hospital zijn lang, waardoor we te maken hadden met flinke leidingverliezen. Als gevolg daarvan werkte onze Delta T niet efficiënt en zaten we op een lager niveau dan het oorspronkelijke ontwerp."

Van links naar rechts Michael O'Brien en Declan McGoldrick van HSE Estates Dept. in het Sligo University Hospital, met Liam Kavanaugh van Grundfos Ireland in de stookruimte van het ziekenhui

De oplossing

Het ziekenhuis moderniseerde zijn ketelhuis. De pompen met vaste snelheid werden vervangen door intelligente MAGNA3 en TPE3-pompen van Grundfos. “De pompen van Grundfos kunnen zichzelf automatisch aanpassen aan de belasting die op elk moment in het circuit geldt,“ zegt Declan McGoldrick. De pompen losten het Delta T-probleem op. “We gebruiken temperatuurinformatie uit de retourleidingen om de Delta T tussen de uitvoer en het retourwater te berekenen, waardoor we de warmte-output van de pomp kunnen berekenen. Het massadebiet kan via de pomp zelf berekend worden.“

Het ziekenhuis heeft zijn ketelhuis geüpgraded met de intelligente MAGNA3- en TPE3-pompen van Grundfos.

Een wereld van verschil

“We besparen meer dan 70 tot 80% aan energieverbruik met ons nieuwe pompsysteem”, zegt Declan McGoldrick. Deze stellen deze besparingen verder bij door de functioneringsgegevens te monitoren via de Grundfos GO app, een platform voor mobiele pompbesturing. Bovendien berekent de Heat Energy Monitor van de pompen automatisch de warmteafgifte en het debiet. De pompen worden aangestuurd door BACnet-communicatiekaarten die via het BMS-systeem van het ziekenhuis werken.

“We gebruiken de informatie uit dit systeem om bepaalde processen binnen het ziekenhuis beter te kunnen beheersen en zo nog meer te besparen.“ Het oude systeem van het ziekenhuis bevatte helemaal geen communicatiemogelijkheid. “De pomp stond gewoon aan. Er kwam geen informatie terug van de pomp. Er is dus echt een wereld van verschil tussen wat we eerst hadden, en wat we nu hebben. Dit is echt een positieve stap voor ons wat betreft de controle over de verwarmingsenergie binnen het ziekenhuis.”

Andere verwante praktijkvoorbeelden

Lees vergelijkbare verhalen van klanten die ook hebben geprofiteerd van een Grundfos-oplossing.

Verwante toepassingen

Vind toepassingen van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.

Gerelateerde producten

Vind producten van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.