Novosti

Grundfos Srbija 10 godina postojanja

Najmodernije postrojenje za preradu otpadnih voda

U sklopu proslave desete godišnjice poslovanja u Srbiji, Grundfos je otvorio novo, unapređeno postrojenje za preradu otpadnih voda „BioBooster“.

Ova investicija od dva miliona evra stavlja Srbiju i Inđiju na mapu sveta kao jedino mesto van skandinavskih zemalja gde se mogu naći „BioBooster“ postrojenja. Ova investicija omogući će još efikasniju proizvodnju uz umanjenu potrošnju vode uz još bolju brigu za životnu sredinu. 

Otvaranje postrojenja BioBooster i proslava 10. godišnjice rada u Srbiji je održana 12.09.2019. sa početkom od 12.00 u Industrijskoj Zoni, Obilazni put Sever 21 Inđija.Postrojenje su svečano otvorili: direktor Grundfos Srbija, g-din Veljko Todorović, predsednik Opštine Inđija, g-din Vladimir Gak, operativni direktor Grundfos Danska, g-din Stefan Simoneta, Nj.E. ambasador Danske u Srbiji Anders Krisijan Hougor, ministar privrede Republike Srbije g-din Goran Knežević.„Biobooster“ će tretirati 60-70 odsto otpadnih voda postrojenja. Dodatne tehnologije za prečišćavanje otpadnih voda, kao i tehnologija sakupljanja kišnice, pružiće korake ka realizaciji scenarija zatvorenog kruga gde veliki industrijski pogon deluje s minimalnom potrošnjom vode. Grundfos teži cilju da prepolovi sopstvenu potrošnju vode do 2025. godine i uštedi 50 milijardi m³ slatke vode do 2030. godine. Efikasno korišćenje i prečišćavanje vode su u centru ovih ambicija, a postrojenje u Inđiji je sjajan primer toga. U Inđiji se na godišnjem nivou proizvede više od 4 miliona pumpi i ovaj proizvodni pogon Grundfosa predstavlja treći po veličini u svetu.

Veljko Todorović, direktor fabrike, Grundfos Srbija rekao je da je u pitanju velika investicija u Inđiji i da imaju obavezu da prvo krenu od sebe i čišćenja sopstvene vode. Dok je Stéphane Simonetta, izvršni potpredsednik Grupe, COO, Grundfos  rekao je da je ovo velika prekretnica i da je Grundfos prvi koji primenjuje ovu tehnologiju na tom području. Takođe je dodao da Grundfos želi da pomogne u borbi za zdravije okruženje u čitavoj regiji. Grundfos je svoj rad u Srbiji počeo investicijom od 60 miliona evra u proizvodni pogon koji je ponos kompanije.

Danas u Inđiji radi 750 ljudi, u izvozno orijentisanoj proizvodnji koja godišnje iz Srbije izveze preko 200 miliona evra na tržišta širom sveta. Prošle godine taj rezultat je svrstao Grundfos kao 7. najvećeg izvoznika Srbije a ambicije kompanije su da ove godine taj rezultat poboljšaju.