Slučaj

Novo hidrauličko rešenje kompanije Grundfos smanjuje probleme sa začepljenjem i pomaže u izgradnji samopouzdanja kod manipulacije otpadnom vodom

Kada je javno komunalno Vechtstromen u Holandiji izgradilo novu pumpnu stanicu za otpadnu vodu, ugradili su novo radno kolo S-tube® u pumpu SL, kako bi obezbedili pouzdan rad.

Vechstromen je regionalno javno komunalno preduzeće u istočnoj Holandiji. U oblasti odgovornosti imaju23 grada srednje veličine. Odeljenje operative i održavanja upravlja sa 106 pumpnih stanica i sa 23 postrojenja za preradu otpadne vode. Jedna stara pumpna stanica je morala biti demontirana i zamenjena je novom, nazvanom „Erika“.


Situacija

Začepljenje pumpi za otpadnu vodu su veoma skupa za javno komunalnu službu. Pored radova potrebnih za čišćenje pumpi, začepljenje često dovodi do nepouzdanog rada u mreži otpadne vode, pa čak i do izlivanja u okruženje.

Pumpe u staroj stanici iz 1987. godine, bile su na kraju radnog veka. Do začepljenja je dolazilo nekoliko puta mesečno, a u nedeljama sa jakim kišama moglo se desiti i po nekoliko puta nedeljno, što je uvek zahtevalo demontažu i čišćenje. Zamena pumpne stanice je planirana za 2018. godinu. Nove pumpe morale su ispuniti sledeće zahteve: da ne dolazi do začepljenja i minimalni radni vek od 25 godina.

Javno komunalno nije više želelo da baca novac na staru tehnologiju, tako da su se obratili prodajnom timu kompanije Grundfos u Holandiji u potrazi za pouzdanijim i trajnim rešenjem.

Zadovoljni menadžer, Ivo ten Brinke (desno), pokazuje novu pumpnu stanicu.


Rešenje

Pumpna stanica „Erika“ je bila pravo mesto u pravo vreme za predstavljanje novog radnog kola Open S-tube®; vodeće hidrauličke tehnologije koja obezbeđuje visoku radnu pouzdanost i trajnost, visoku efikasnost i visok nivo pogodnosti pri servisu.

Nakon proučavanja situacije, uzimajući u obzir lokaciju, karakteristike pumpne stanice i imajući na umu kvalitet vode, kompanija Grundfos je isporučila pumpu SL sa radnim kolom Open S-tube®  kako bi se izbegli problemi sa začepljenjem koji su se dešavali kod stare pumpne stanice.

Pumpe Grundfos SL od 18,5 kW SL su mokro instalirane u pumpnu stanicu.


Rezultat

Nova pumpna stanica je počela sa radom u septembru 2020. godine i rezultati su impresivni. Od instalacije novih Grundfos pumpi sa radnim kolom Open S-tube®, do sada nije bilo slučajeva začepljenja i nije bilo potrebe za bilo kakvim neplaniranim servisnim pozivima. Ovo je veoma impresivno kada se uporedi sa tri do četiri servisne intervencije nedeljno koje su se dešavale uz stare pumpe.

„Do sada, SL pumpe su radile oko 1.000 sati i nije bilo potrebe za intervencijom“, kaže Ivo ten Brinke, Viši procesni operater u  Vechtstromen-u. „Sprovodimo godišnji pregled naših pumpi i ako pumpa sa novim radnim kolom nastavi sa ovakvim radom, veoma nas zanima da vidimo stanje potrošnih delova u to vreme“.

Pumpe rade uz pogon sa promenljivom brzinom.

Srodni proizvodi

Pronađite Grundfos proizvode koji su povezani sa ovom temom.

Ostali povezani slučajevi

Pročitajte slične priče kupaca koji su takođe iskoristili prednosti Grundfos rešenja.

Ostali povezani članci

Pronađite srodne članke sa istraživanjima i uvidima iz Grundfosa.