Slučaj

Ponovna upotreba vode pretvara otpadnu vodu u resurs u postrojenju za obradu

We get our water from the underground just like anyone else in town. By recycling this instead of taking in new water, we save water for the community.
Anders Lund Hansen, Senior Manufacturing Director at Grundfos in Denmark

Situacija

U jednom delu Grundfos fabrike u Bjerringbrou, u Danskoj događa se nešto gotovo čarobno.

Među viljuškarima i paletama radnici kače sjajne metalne delove na stalke. Viseća postolja pumpi, osnove motora, prirubnice i druge komponente zatim se premeštaju u džinovsku mašinu koja ih sukcesivno uranja u niz hemijskih ili vodenih rastvora za površinsku obradu i ispiranje. To se nastavlja do rastvora gde se komponente elektrostatički oblažu slojem boje. To se naziva katodna elektrodepozicija (CED) ili kataforeza. Proces štiti predmete od rđe i daje im lep oblik. Odatle odlaze na sušenje na topao vazduh, a zatim napuštaju sistem nazad u fabriku. Radnici ih potom skidaju sa kuka i utovaravaju na palete kako bi se prevozili u druge delove fabrike.

Vodeni rastvori koriste oko 5000 kubnih metara (m3) vode za ispiranje gotovo 8 miliona komponenati godišnje. "Ovaj proces u našoj Bjerringbro fabrici troši najviše vode", kaže Anders Lund Hansen, Senior Manufacturing Director u Grundfos Danskoj.

Proces CED utiče na životnu sredinu i to nas veoma zabrinjava. Grundfos ima plan održivog razvoja čiji je cilj da smanjimo upotrebu vode za 50% do 2025.

Grundfos se nalazi u Bjerringbrou, gradu sa oko 8.000 ljudi u danskoj provinciji. „Vodu dobijamo iz istog izvora kao i bilo ko u gradu, iz podzemlja. Koristimo isti izvor kao i g-din. i g-đa. Bjerringbro što koriste za tuširanje ili kao pijaću vodu kod kuće. Ako CED vodu možemo da recikliramo, umesto da koristimo novu vodu, uštedećemo vodu za zajednicu, za ljude koji ovde žive."

Newly die-cast components will soon be taken through the Grundfos CED surface-treatment system.

Rešenje

Prethodno, Grundfos je slao prljavu CED procesnu vodu u on-site centar za predčišćenje. Na taj način, voda je prolazila kroz osnovno filtriranje i prečišćavanje pre nego što stigne do gradskog komunalnog uređaja za prečišćavanje otpadnih voda.

Tu je Grundfos video potencijal za izgradnju celovitog sistema za prečišćavanje i recikliranje za CED ispiranje vodom.

„Sazvali smo tim stručnjaka koji imaju znanje o proizvodima, pitanjima zaštite životne sredine, hemiji i proizvodnim procesima“, kaže Anders. „Zajedno su izgradili i omogućili neke od najnovijih tehnologija u obradi vode i otpadnih voda.“

Prečišćavanje CED otpadnih voda u osnovi je sistem koji vodu šalje kroz trofiltracioni sistem, a zatim prema Grundfos BM jedinici reverzne osmoze. Konačno, prečišćena voda se vraća u fabričke CED rezervoare.

Racks of newly die-cast components rise from the first rinsing pool in the CED surface treatment system in the Grundfos factory in Bjerringbro.

Zatvoreni krug vode

Postrojenje tretira 5.000 m3 vode godišnje - količinu koju koristi 100 danskih domaćinstava godišnje ili količinu koja može napuniti dva olimpijska bazena. Na ovaj način reciklira se 80% procesne vode, a preostalih 20% su čvrste čestice ili se koristi za ispiranje filtera. Prvu godinu, ovaj zatvoreni krug vode je radio sa samo pola kapaciteta, tako da će na kraju obrađivati 10.000 m3 vode godišnje.

Anders Lund Hansen kaže da motivacija za izgradnju ovog sistema nije bila finansijska. „Poenta nije bila u stvaranju dobre poslovne priče“, kaže on. „To nije bio pokretač. Motivacija je bila održivi razvoj - ambicija da se smanji potrošnja vode.

We chose to recycle water at the Bjerringbro factory to exemplify what can be done, and that you can make a difference even when you have a small- or medium-sized production unit.
Karen Touborg, Senior Director of Group Environment, Health and Safety

„To takođe pomaže Grundfosu da shvati kako naši proizvodi doprinose održivoj agendi. Ovo možete posmatrati kao malu laboratoriju. Istraživački centar iz kojeg možemo izvući puno informacija iz svojih proizvoda. Kako mogu dodatno doprineti racionalnoj upotrebi vode i energije?

This system treats the wastewater from the Grundfos CED surface-treatment application with a series of filters and reverse osmosis. It then sends the cleaned water back to the CED unit for reuse.

Otpadne vode kao resurs

Grundfos stariji direktor za ekologiju, Karen Touborg, kaže da u poređenju sa drugim vrstama industrije, Grundfos ne koristi toliko vode. „Ali kao i bilo koji drugi industrijski pogon, Grundfos aktivnosti ostavljaju trag na okruženje. Odlučili smo da recikliramo vodu u Bjerringbro fabrici kako bismo objasnili šta se sve može učiniti i da možete napraviti razliku čak i kad imate malu ili srednju proizvodnu jedinicu. "

Karen Touborg dodaje da je ovaj projekat deo veće slike u radu sa današnjim izazovima u oblasti ekologije, koji zahtevaju da drugačije postupamo sa resursima poput vode. „Ne vidimo korišćenu vodu kao otpadnu vodu. Mi to doživljavamo kao resurs koji se nakon tretmana može ponovo koristiti i vratiti u proizvodnju.

"Zato što nemamo otpad, već samo resurse."

Ostali povezani slučajevi

Pročitajte slične priče kupaca koji su takođe iskoristili prednosti Grundfos rešenja.

Srodne aplikacije

Pronađite Grundfos aplikacije koje se odnose na ovu temu.

Srodni proizvodi

Pronađite Grundfos proizvode koji su povezani sa ovom temom.