Članak

Bolji način za rukovanje otpadnom vodom domaćinstva

Otpadna voda domaćinstva je nešto o čemu nijedan vlasnik kuće ne želi da razmišlja. U normalnim uslovima, ona jednostavno treba da nestane niz slivnik. Ali ponekad, sistemi otpadne vode mogu biti preopterećeni, prouzrokujući povratni tok, što može dovesti do gubitka imovine, bolesti ili preseljenja. A pumpanje otpadne vode u horizontalnoj ravni na veće daljine može biti komplikovano i skupo. Srećom, postoje rešenja za poboljšanje sistema za otpadnu vodu domaćinstva.

Plavljenje u zatvorenom prostoru je glavni uzrok povratnog toka

Broj poplava u svetu i događaja povezanih sa kišom porastao je za 50% od 1980. godine, što je dovelo do porasta zahteva za isplatu osiguranja povezanih sa vodom za 72% (a).

 

Plavljenje u kući može dovesti do ozbiljne štete i posledica za vlasnike kuća, od gubitka imovine i potrebe da se presele tokom renoviranja do pojave plesni i bolesti. Pored svega, osiguravajuće kompanije često ne reaguju, a ponekad čak i odbiju da pokriju štetu.

Nedovoljna instalacija ne može se izboriti

Plavljenje ima tri osnovna uzroka: jaka kiša, pucanje cevi ili visok nivo podzemne vode. U većini slučajeva kada dođe do plavljenja u zatvorenom prostoru, instalacija je neopremljena da bi se izborila sa tim.

Šta čini instalaciju nedovoljnom?

Nepravilna zaštita od povratnog toka – Ako je ventil povratnog toka postavljen ispod nivoa kanalizacije, on neće sprečiti plavljenje

Nije ugrađen ventil povratnog toka

Pogrešno dimenzionisanje sistema za otpadnu vodu – Na primer, jama je suviše mala da bi primila količinu nadolazeće vode od jake kiše

Poddimenzionisana pumpa – Ako je pumpa suviše mala da bi obradila količinu vode koja dolazi od na primer, jake kiše

 

Smanjite rizik od plavljenja u zatvorenom prostoru i izbegnite povezane troškove

Asortiman pumpnih rešenja će brzo i efikasno ukloniti otpadnu vodu, pomoći da se izbegne pojava kontaminirane otpadne vode u kući i troškove koji idu do 70.000 EUR za čišćenje i renoviranje kuće nakon plavljenja (b).

U kompaniji Grundfos, imamo tim usmeren na razvoj prilagođenih rešenja za primenu u oblasti otpadne vode domaćinstva. Evo nekih od naših rešenja namenjenih da ispune sve zahteve izbacivanja otpadne vode, dostupnih u vidu reaktivne i proaktivne stalne instalacije sa funkcijom sprečavanja povratnog toka:

  • Modularna stanica Uno-Duo Lift
  • MULTILIFT
  • UNILIFT CC uklanjanje vode do nivoa od 3mm
  • Multi-box uključuje svu neophodnu opremu za hitne slučajeve

 

Transportovanje otpadne vode na velike razdaljine može biti problematično

Zakonski propisi zahtevaju da kućni odvod mora biti povezan na javnu kanalizacionu mrežu. Ali transportovanje otpadne vode na velike razdaljine u ruralnom ili brdovitom području može biti teško. Kada ne postoji slobodan pad do kanalizacionog sistema, što je često slučaj kod kuća za odmor u ruralnoj sredini ili kuća u novorazvijenom području, ne postoji efikasan način za transportovanje otpadne vode. Prosečna cena za pravilno priključenje cevi na javni kanalizacioni sistem može biti do 20.000 EUR, i ako se ne izvrši pravilno, kazne mogu biti značajne (c).

U kompaniji Grundfos, nudimo i dokazana rešenja namenjena za pumpanje u horizontalnoj ravni uz smanjene troškove za instalaciju i rad. Uz ugrađen sistem drobilice, naša pumpa UNILIFT APG namenjena je za efikasno pumpanje otpadne vode u vertikalnoj i horizontalnoj ravni, pomažući podizanju i transportovanju kanalizacione vode domaćinstva do kanalizacione mreže gde god da je instalirana. UNILIFT APG sprečava plavljenje, smanjuje mirise i može smanjiti vreme instalacije i troškove.

Saznajte više o zahtevima pumpanja otpadne vode domaćinstva

Posetite našu platformu Ecademy da biste saznali o nekim problemima odvoda čiste ili sive vode, uklanjanju otpadne vode (čak i kada sadrži vlakna) ili manipulisanju otpadnom vodom uključujući ispust iz toaleta.

Izvori:

(a) https://www.publichealth.com.ng/sewer-backup-health-risks-and-side-effects/
https://www.waterdamagedefense.com/pages/water-damage-by-the-numbers
https://www.youtube.com/watch?v=IrtgEwNBY7c

(b) Primer na osnovu procene slučaja sa najgorim scenarijem, gde je npr. potrebno renovirati čitav podrum uključujući zidove i unutrašnjost, inspirisan od strane www.xxxx

(c) Prosečna cena na osnovu izvora ispod:

  • DK: ://www.pris-info.dk/hvad-koster-tilslutning-til-offentlig-kloak/
  • US: ://www.homeadvisor.com/cost/plumbing/install-a-sewer-main
  • DE: ://www.chefkoch.de/forum/2,27,297993/Nachtraeglicher-Anschluss-an-die-Kanalisation-was-kostet-das-in-etwa.htmlhttps://www.hausjournal.net/kanalanschlusskosten.
  • Kazna: https://www.bussgeldkatalog.org/umwelt-wasserverschmutzung/ i prosečne kazne u DK za nepravilno izveden kanalizacioni sistem.

PRIDRUŽITE SE GRUPI OD 57 000 PROFESIONALACA KAO ŠTO STE I VI!

Prijava za dobijanje novosti vezanih za Grundfos proizvode, alate, obuke i događaje