Slučaj

Postrojenje za vodu u Kambodži obezbeđuje 15% uštede energije i vode

We have made the price of producing water much cheaper and gained more profit, and we are able to provide enough water, which makes our customers happy.

Mr. Sila, Owner, Takéo Safe Water Supply Co.

U kambodžanskoj provinciji Takéo, kompanija za vodosnabdevanje učinila je sve u svojoj moći sa dostupnom tehnologijom kojom je trebalo da obezbedi pitku vodu malom gradu Doun Kaev i za okolnih 45 sela, u kojima živi oko 44.000 ljudi. Kompanija Takéo Safe Water Supply, osnovana je 1995. godine i raste iz godine u godinu. Danas njena mreža doseže oko 140 kilometara (87 milja).

Sa snabdevanjem iz jezera Roka Khnong, fabrika je koristila starije modele pumpi iz Italije ili Kine za distribuciju tretirane vode u mrežu, kaže menadžer Sok Por. "Ove pumpe su proveravane samo pomoću merača pritiska", kaže on. „Tim koji je u pripravnosti bi proverio i izmerio na osnovu ovog merača.“

Sve se obavljalo ručno. Upotrebom kombinacije merača pritiska i tabele dnevne potrošnje vode tim bi dodavao ili oduzimao pumpe iz mreže tekom svakog dnevnog ciklusa. „Ako je pritisak porastao i premašio četiri bara, morali smo smanjiti jednu pumpu da bi stabilizovali pritisak da vodovodne cevi ne puknu. Standby tim morao je redovno da ga proverava."

Uprkos svojim najboljim naporima, tim je ponekad precenio potreban pritisak, što je rezultiralo oštećenjem cevi, gubicima vode (NRW) i gubitkom energije. Takéo Safe Water Supply doživeo je visoku NRW od procenjenih 26%, velike troškove zamene rezervnih delova pumpe, a takođe i nezadovoljne korisnike u selima udaljenijim od fabrike.

Takéo, Cambodia, water plant technical manager Mr. Sila says his company is saving 20% on energy and 13% on water losses after installing the Grundfos system. “We have made the price of water cheaper and gained more profit,” he says.

Sela bez vode

Na primer, selo Prek Pha-Aov udaljeno je oko 10 km (6,2 milje) od postrojenja. Ranije, voda iz slavina tekla je samo nekoliko sati dnevno, što je otežavalo život i stanovnicima i lokalnim preduzećima.

"Pre kada nije bilo vode, bilo mi je jako teško", kaže meštanin Nab Orn. „Želela sam da je koristim, ali nije bilo vode. Ništa. "

Kaže, kao rezultat toga, je ili plaćala da joj voda bude isporučena u kuću njene porodice ili je ponekad kupovala vodu od drugih meštana. „Potrošila sam mnogo novca na vodu“, kaže ona.

Nab Orn, a resident in Prek Pha-Aov, says her village used to have tap water only a few hours a day. She had to thus pay extra for water to be delivered. “I was spending a lot of money on water.”

Rešenje

Takéo Safe Water Supply se udružio sa Grundfosom kako bi implementirao dobro testiranu tehnologiju - distribuciju zasnovanu na potražnji (demand-driven distribution DDD) - sa novim modelom finansiranja koji se zove „Ugovor na osnovu performansi“.

Za DDD, Grundfos je prvo izvršio reviziju pumpnog sistema postrojenja Takéo, uključujući glavne podatke kao što su pritisak, protok i potrošnja energije, kaže Aloysius Chan, Manager of Grundfos Water Utility u Južnoj Aziji. „Ovi podaci zapravo daju vrlo precizne indikacije o finansijskim podacima vezanim za potrošnju vode i energije - što su dva ključna parametra kada planiramo njihovu uštedu.“

Mr. Sok Por, Manager of the water plant, says he didn’t expect the new Demand-Driven Distribution system from Grundfos would adjust system pressure by itself. “It has proven to be wonderful, showing that it will produce according to needs. It is the complete opposite of what I thought,” he says.

Na osnovu rezultata revizije, Grundfos je instalirao DDD sistem, uključujući pumpe visoke efikasnosti za distribuciju vode, kontrolne panele i senzore pritiska. Grundfos je instalirao senzore na kritične tačke u mreži. U ovom slučaju, jedan od njih u selu Prek Pha-Aov. Senzor meri pritisak i protok na osnovu lokalne potrošnje vode i šalje te informacije do kontrolnog panela u postrojenju za vodu. Vremenom, sistem uči da predviđa obrasce potrošnje sela iz sata u sat. Prilagođava ukupni pritisak u sistemu - ili uključuje pumpe ili ih uključuje radi kompenzacije - u skladu sa tim, kaže Chan.

Radnicima stanice bilo je u početku teško da poveruju da će sistem raditi automatski. Nakon godina ručnih prilagođavanja i nagađanja, u početku je bilo teško verovati sistemu.

"Pre nego što sam instalirao, bojao sam se da će vodovodna cev pući", kaže Sok Por. „Ako je pumpa koja noću dovodi vodu pod visokim pritiskom, ali je manji broj kupaca koristi, nisam očekivao da će se sama prilagođavati. Zaista nisam toliko očekivao. Ali, sve je bilo savršeno, pokazujući da će se proizvoditi u skladu sa potrebama. To je potpuna suprotnost onome što sam mislio. "

Grundfos NKE pumps are the heart of the Demand-Driven Distribution system at Takéo Safe Water Supply in Cambodia.

Ugovor na osnovu performansi

Umesto plaćanja za ceo DDD sistem unapred, Takéo će plaćati u godišnjim ratama, na osnovu uštede koju je postigao nadogradnjom. Dakle, ako se predviđa da će sistem uštedeti X dolara u narednih pet godina potrošnje energije i NRW, Takéo pristaje da plati 50% tog novca Grundfosu za opremu, a Takéo zadržava ostatak.

„Za ugovore zasnovane na performansama, operateri postrojenja moraju samo da pronađu način za minimalan iznos ulaganja kako bi dobili najsavremeniju tehnologiju u pogledu pumpi“, kaže Chan. "Drugo, oni mogu opravdati performanse brojčanim podacima." Sistem prikuplja digitalne podatke u realnom vremenu, omogućujući svakodnevni i dugoročni nadzor: Da li se pritisak održava stabilnim u kritičnim tačkama? Da li pumpe rade na najbolji mogući način?

"Kvantitativno, merljivo nedostaje u postrojenjima za prečišćavanje vode, a upravo pomoću toga se može kvantifikovati i opravdati rad pumpi", kaže Chan. „Oni mogu opravdati protok, potrošnju energije, mogu čak i opravdati pritisak koji pumpaju. I videće se kompletan trend tokom vremena. "

Em Eang, Head of Supply Network at Takéo Safe Water Supply, inspects the remote sensor at one of the critical points on the water plant’s network – in Prek Pha-Aov village, 10 km from the station. The sensor collects daily water consumption data and sends it back to the central controller to automatically adjust the system’s load profile.

Ishod

Sela koja okružuju postrojenje za vodu sada imaju vodu 24 sata dnevno. Stanovnici više ne moraju kupovati dodatnu vodu. Treba samo da odvrnu slavinu.

"Sada imamo vode, mojoj porodici i meni sad je ugodno", kaže Nab Orn. „Ako vodu koristimo za kuvanje, nije komplikovano kao pre. Možemo posaditi bilo šta oko kuće, čak i u letnoj sezoni. Takođe, neki seljani žele pokrenuti posao prodaje Kuy Teav (supe) ili kafe. Sad imaju dovoljno vode za upotrebu. "

Sistem je dao uštede u mnogim oblastima - i novi način rada.

Nakon godinu dana, postrojenje je postiglo sledeće: 20% uštede u korišćenju energije, 13% smanjenje NRW zbog gubitaka vode usled isticanja i 29% smanjenje pucanja cevi.

„Veoma sam zadovoljan ugradnjom ovog novog sistema“, kaže Sok Por. „Prvo, štedimo na električnoj energiji. Drugo, štedimo na sirovinama - hemijskim supstancama potrebnim za tretman vode. I na kraju, smanjili smo gubitke. Snabdevanje vodom se realizuje na osnovu potrebnog pritiska potrošača. Teče tačno onoliko vode koliko treba. Potpuno je drugačije nego pre. "

Karthik Balasubramaniam (left) inspects the CU 354 controller – the heart of the “DDD” system, with Em Eang, Head of Supply Network at Takéo Safe Water Supply.

Pored toga, DDD sistem je omogućio da postrojenje "značajno" smanji radnu snagu, kaže on, jer njegovo osoblje više ne treba da prati pumpe u svakom trenutku tokom dana.

Tehnički direktor fabrike, g-din. Sila kaže, „Prešli smo na novu tehnologiju kako bismo mogli ostvariti profit. Profit koji smo izgubili na struji, hemikalijama, pucanju ili curenju vode iz cevi. Uštedeli smo puno nakon što smo instalirali novu tehnologiju. “

G-din Sila dodaje, „Učinili smo cenu proizvodnje vode znatno jeftinijom i stekli više dobiti, a u mogućnosti smo da obezbedimo konstantno snabdevanje vodom, što naše kupce čini srećnim.“

Ostali povezani slučajevi

Pročitajte slične priče kupaca koji su takođe iskoristili prednosti Grundfos rešenja.

Srodne aplikacije

Pronađite Grundfos aplikacije koje se odnose na ovu temu.

Srodni proizvodi

Pronađite Grundfos proizvode koji su povezani sa ovom temom.