Slučaj

Fabrika optimizuje daljinsko grejanje sa MIXIT inteligentnom kontrolom

Envases Evropa A/S (Odense, Danska) proizvodi limenu ambalažu za sektor hrane i pića. Glavni objekti ove fabrike izgrađeni su 1950-ih. To je uključivalo tri kotla za grejanje i još jedan kotao tople vode na gas. U 2020. kompanija je odlučila da obustavi rad svojih kotlova i poveže se na gradski sistem daljinskog grejanja.

Sada možemo kontrolisati naš sistem grejanja do najmanjih detalja.

Daniel Bagger, Supervizor objekta, Envases Europe A/S

Osim toga, Envases je hteo da ponovo iskoristi toplotu koju generišu u proizvodnji. Dodao je dodatnu liniju za štampanje na metalu, koja je sa drugim proizvodnim linijama generisala više toplote nego što bi Envases mogao da iskoristi u svom ogromnom objektu veličine 100.000 kvadratnih metara. Zbog toga je kompanija dodala sistem za obnavljanje toplote. Svaka dodatna, neiskorišćena toplota nastala iz proizvodnje vraća se u gradski sistem daljinskog grejanja i koristi građanima Odense.

„Morali smo da priznamo da grejanje na gas sa 140 stepeni Celzijusa tople vode u našim sistemima cevi nije bilo u najnovijem stanju“, objašnjava Henrik Knudsen, menadžer postrojenja i održavanja u kompaniji Envases Europe. „A Odense ima posebno kvalitetno vođeno postrojenje za daljinsko grejanje, tako da je prirodno da idemo ovim putem.


Rešenje

Povećana je potreba za kontrolom toplote zbog sistema daljinskog grejanja i povratom toplote. Sistemi grejanja i zone raspolažu različitim zahtevima za protokom i temperaturom. Kontrola protoka i temperature za svaku zonu u objektu vrši se hidrauličkim krugom sa mešanjem, koja se sastoji od pumpe, ventila i senzora.

„Shvatili smo da su svi naši hidraulički krugovi sa mešanjem prilično stari“, objašnjava Henrik Knudsen. „Trebalo nam je nešto sa najsavremenijom tehnologijom – i u tom smislu pronašli smo MIXIT. MIXIT je jedinica koja može regulisati hidraulički krug sa mešanjem na posve nov način, tamo gde smo navikli da više ili manje treba da ih ručno kontrolišemo po celoj fabrici. Sada imamo inteligentnu kontrolu koja je povezana sa našim automatizovanim sistemom upravljanja objektima preko integrisanih polja u MIXIT-u, koja pružaju podatke i kontrolu iz MANGA3 pumpe i MIXIT jedinice. Kroz to možemo kontrolisati i optimizovati sve hidrauličke krugove sa mešanjem u proizvodnim halama, skladištima i poslovnim prostorima - sve bez potrebe da pošaljemo čoveka na teren, a to štedi ljudske resurse.“

MIXIT jedinice preuzimaju kontrolu od zadatih postavki koje su definisali korisnici. Na taj način mogu da obezbede maksimum iz toplotnih sistema.

„Jedna je stvar da smo integrisali MIXIT u naš kompletan sistem upravljanja objektima“, kaže Daniel Bagger, nadzornik objekta. Druga stvar koja je vrlo značajna je to što se MIXIT može konfigurisati putem aplikacije Grundfos GoRemote – što je posebno korisno kada se hidraulički krugovi sa mešanjem nalaze na teško dostupnim mestima – npr. kada vise sa visokog plafona i sl. „Naši tehničari mnogo koriste GoRemote. To znači da više ne moramo da proveravamo svaki hidraulički krug za mešanje. Sada samo treba da budemo u dometu Bluetooth veze. Zatim se povezujemo sa MIXIT-om našim pametnim telefonima i jednostavno prilagođavamo parametre.“

„Pošto smo direktno povezani sa sistemom daljinskog grejanja, fokusirani smo na protok – a posebno na povratnu temperaturu, jer to u najvećoj meri utiče na naš račun za grejanje“, kaže Daniel Bagger. „To takođe znači da kada imamo određene zone u kojima registrujemo nisku temperaturu povratne vode, možemo programirati ugrađene limitere na ovim tačkama, što znači da će MIXIT regulisati hlađenje na 30 do 35 stepeni C. Zaista smo zadovoljni tim, jer to znači da možemo kontrolisati sistem do najmanjih detalja.“

Dva upravo ugrađena hidraulička kruga sa mešanjem sa Grundfos MIXIT i MAGNA3 pumpom u Envasesu.


Rezultat

Dimnjak na Envasesu se više ne koristi. „Ovo je nekada bila ikona za Odense“, priča Daniel Bagger. „Jednoj eri je došao kraj. Završili smo sa gasnim kotlovima. Isto tako smo završili sa zagađenjem atmosfere iz ovog postrojenja. Prešli smo na daljinsko grejanje i postali ekološki osveštena kompanija. MIXIT nam može pomoći da u budućnosti još više poboljšamo naše poslovanje.”

MIXIT jedinice omogućavaju Envases Europe da reciklira 23 gigavat sati (GWh) godišnje, što odgovara količini toplote koju koristi 1.300 danskih domaćinstava godišnje. Kompanija takođe štedi 14 GWh iz sistema za oporavak toplote, što znači oko 3.000 tona emisija CO2 sačuvanih godišnje.

Kompletna rekonstrukcija sistema daljinskog grejanja i iskorišćenje otpadne toplote – zajedno sa 35 MIXIT jedinica, nove Magna3 pumpe, električni ormari i još mnogo toga – imaju očekivano vreme otplate od 1,5 god.

„Ponosan sam što u potpunosti možemo da iskoristimo našu preostalu toplotu“, kaže Henrik Knudsen. „Završili smo ovaj projekat za vrlo kratko vreme i korišćenjem vrlo malo ljudskih resursa – tim su činila samo tri čoveka i konsultantska kompanija koja je napravila matematički proračun uštede energije. Zadovoljstvo je kada se može realizovati u tako kratkom vremenu.“

Instalacija MIXIT-a uz pomoć MAGNA3 cirkulacione pumpe za Envases HVAC sistem.


Grundfos isporučuje:

Grundfos je isporučio 35 MIXIT jedinica za sistem grejanja Envases. MIXIT jedinice propituju kompletnu ideju tradicionalnog koncepta hidrauličkog kruga sa mešanjem. Sve-u-jednom jedinica radi sa cirkulacionom pumpom (u slučaju Envasesa Grundfos MAGNA3) kao kompletno rešenje. Pročitajte više o Grundfos MIXIT jedinici.  

 

Ostali povezani slučajevi

Pročitajte slične priče kupaca koji su takođe iskoristili prednosti Grundfos rešenja.

Srodne aplikacije

Pronađite Grundfos aplikacije koje se odnose na ovu temu.

Srodni proizvodi

Pronađite Grundfos proizvode koji su povezani sa ovom temom.