Slučaj

Kako je stara fabrika za preradu otpadnih voda postala jedna od najboljih u Poljskoj

Together with Grundfos, we optimised system design.

Adam Bierut, Contract Manager, Cadagua, Tomaszów Mazowiecki, Poland

Poljski grad Tomaszów Mazowiecki (populacija 80.000) imalo je zastarelo postrojenja za preradu otpadne vode koje je izgrađeno 1970-ih. Bilo je potrebno previše održavanja, trošilo je previše energije i tokom 2000-ih imala je problema da konstantno zadrži svoj broj otpadnih voda dovoljno nizak.

"Bilo je tehnološki zastarelo", kaže Valdemar Debovski, upravnik opštinske fabrike od 1993. godine. "Aeroatori su trošili puno energije i stvarali malo kiseonika. Oni su činili 80% naše potrošnje energije. To nije bilo idealno rešenje.

„Grad je dobio sredstva EU da obnovi svoj pogon. U 2013. godini, dodelio je tender konzorcijumu Budimex-Cadagua. Ugovorna grupa započela je projektovanje novog postrojenja za hemijsko i biološko prečišćavanje. Zahtev za plitkim rezervoarima (dubine 3.9 metara) bio je izazov pri ​​dizajniranju i izgradnji energetski efikasnog sistema za aeraciju i mešanje.

The Tomaszów Mazowiecki plant uses a Grundfos Hydro MPC pressure boosting system for process water. "I buy it from Grundfos for all my projects in Poland," says Contract Manager Adam Bierut of Cadagua.

Rešenje

Na početku procesa, Cadagua je odabrao Grundfos za isporuku pumpi, dozirne opreme i uređaja za povišenje pritiska, plus svu opremu za bioreaktore, uključujući aeracijske rešetke, miksere i duvaljke. Grundfos je takođe predvodio dizajn, poddobavljače i montažu bioreaktora.

„Grundfos je bio s nama od samog početka“, kaže Adam Bierut, direktor ugovora za Cadagua. „Grundfos je aktivno učestvovao u dizajniranju postrojenja. Bioreaktori su najvažniji deo postrojenja. Tu se uklanjaju azot i fosfor. Dizajnirao ih je Grundfos.

„Grundfos je koristio modeliranje i simulacije računske dinamike fluida (CFD) kako bi razvio idealne putanje protoka za bioreaktor.

New and old. Cadagua rebuilt the Tomaszów plant while sewage continued to flow in from the city, so that meant building one line at a time. Foreground: the new, Grundfos-designed tanks.

Ishod

"Ovo je jedno od retkih postrojenja za biološku obradu u Poljskoj koje može spustiti nivo azota na 4-5 mg/l pri izlivu i nivo fosfora na 0,4 mg/l", kaže Adam Bierut. "Tako da je sva oprema i dizajn dobro prilagođen zadatku."

Direktor postrojenja Waldemar Debowski kaže da je modernizacija kompresora i sistema za seraciju rezultirala znatno nižom potrošnjom energije i boljim parametrima prečišćene vode.

"Mogu reći da je Grundfos naš najvažniji dobavljač", kaže Debowski.

Grundfos CFD-simulations like this one revealed the optimal design for the reactor tanks at Tomaszów.

"Nakon što smo implementirali rešenja koja je predložio Grundfos, naša potrošnja energije opala je za 50%. Ali najvažniji rezultat za mene je visoko efikasna aeracija. Čak i tokom toplih dana, održavanje parametara karusela je jednostavno. Za mene kao tehničara, to je najvažnije. "

Obrađeni izliv iz komunalnog postrojenja prelazi u reku Pilicu - jednu od najdužih pritoka reke Vistule u Poljskoj. Teče nekih 800 metara od postrojenja kroz rezervat prirode.

"Parametri naše obrađene otpadne vode bolji su od parametara rečne vode", kaže on. "Znači, ukratko, prečišćavamo vodu u Pilici."

Ostali povezani slučajevi

Pročitajte slične priče kupaca koji su takođe iskoristili prednosti Grundfos rešenja.

Srodne aplikacije

Pronađite Grundfos aplikacije koje se odnose na ovu temu.

Srodni proizvodi

Pronađite Grundfos proizvode koji su povezani sa ovom temom.