Članak

Korišćenje vode pametnije i bolje

Uprkos povećanim zahtevima za vodom i energijom mi i dalje kontaminiramo i trošimo raspoložive resurse. Dostupnost vodenih resursa u svetu sve je ograničenija zbog zagađenja slatkovodnih resursa uzrokovanog odlaganjem velikih količina nedovoljno obrađenih ili neobrađenih otpadnih voda u reke, jezera, vodonosnike i priobalne vode. Ukupno 80% svih otpadnih voda se vraća u prirodu bez da se pravilno pročišćava.

I što se više od nas seli u gradove, mi zajedno konzumiramo više robe, koja posledično za proces proizvodnje treba i više vode. Ova voda čini ogroman procenat našeg svakodnevnog korišćenja, ali je potpuno nevidljiva za nas. Svaki pojedinačni proizvod koji koristimo, jedemo ili nosimo, da bi se proizveo zahteva vodu. Na primer, potrebno je 8000 litara vode da se proizvede par farmerki i 12,760 litara za proizvodnju samo jednog pametnog telefona - što je puno. Ali ako počnemo da koristimo istu vodu više puta, primenom inteligentnih vodenih rešenja, to možemo drastično promeniti. Na ovaj način se pet pametnih telefona može napraviti sa istom količinom vode, umesto samo jednog.

Ova problematika vode direktno se pretvara u ekološke, socijalne i ekonomske probleme koji pogađaju sve nas. Svi mi igramo aktivnu ulogu. Političari moraju da primenjuju neophodno zakonodavstvo, gradovi moraju da primenjuju raspoloživa rešenja za vodu i energiju, a kompanije moraju da daju prioritet odgovornoj upotrebi vode, ponovnoj upotrebi i tretmanu kao i energetski efikasnim rešenjima.

Zajedno možemo da radimo na obezbeđivanju čiste vode tamo gde je to potrebno, da smanjimo potrošnju vode i energije i da smanjimo gubitak vode - uz manje opterećenja na raspoložive resurse.

Činjenice

Otisak vode

Danas, oko 90% vode koja se koristi u našem svakodnevnom životu, nikad ne vidite. Veliki procenat koristi se za održavanje ugodnog života i proizvodnje hrane i robe.

Izvor: Svetski savet za vode

Ponašanje potrošača

Očekuje se da će promene u ponašanju potrošača i potrošnji povećati potražnju za vodom i energijom za oko 40%, odnosno 50% do 2030.

Izvor: Evropska komisija: rastući konzumerizam

Upotreba vode

Upotreba vode u domaćinstvima predstavlja samo 10% ukupne globalne potrošnje vode; oko 70% se koristi u poljoprivredi, a preostalih 20% u industriji.

Izvor: Svetski savet za vode

Pomoću inteligentnih rešenja možemo napraviti promenu.

Za rešavanje nekih od najvećih vodećih izazova na svetu, inteligentna rešenja za vodu igraju kritičnu ulogu. Već su dostupna rešenja koja pomažu u tretmanu otpadnih voda, minimiziranju kontaminacije vode kao i ponovnoj upotrebi industrijskih otpadnih voda radi smanjenja ukupne potrošnje vode. Ova rešenja mogu otpad pretvoriti u resurse.

Ponovna upotreba vode pretvara otpadnu vodu u resurs u postrojenju za obradu

Prethodno, Grundfos je slao prljavu CED procesnu vodu u on-site centar za predčišćavanje. Na taj način, voda je prolazila kroz osnovno filtriranje i predčišćavanje pre nego što je stigne do gradskog komunalnog uređaja za prečišćavanje otpadnih voda. To je bilo sve dok Grundfos nije izgradio sistem za prečišćavanje i recikliranje otpadnih voda za CED vodu za ispiranje. Znači da više nije bilo otpada - samo resursa.

Želite da naučite više?

Jedini način da se napravi promena je reagovati. Ispod su neki izvori za dalje učenje, uključujući pregled naših trenutnih rešenja.