Članak

Rešenja za stambene objekte

Sve veća urbanizacija sveta doprinosi značajnim količinama energije koja se koristi. Samo se globalna potražnja za hlađenjem udvostručila za manje od 20 godina. A voda i energija idu ruku pod ruku. Generalno, pumpe za vodu trenutno predstavljaju ogromnu količinu svetske potrošnje električne energije - ali sa energetski efikasnijim rešenjima za pumpe, ta se količina može znatno smanjiti.

Kao što znamo, rast potrošnje energije je glavni pokretač klimatskih promena. Na nekim mestima klimatske promene dovode do jakih suša, dok se na drugima procenjuje da će uticaj na našu klimu izazvati više kiša, što će dovesti do ekstremnih poplava, kao i upada otpadnih voda i morske vode koji zagađuju našu podzemnu vodu i utiču na kvalitet vode. Poplava pogađa oko 250 miliona ljudi širom sveta i uzrokuje gubitke od 40 milijardi USD na godišnjem nivou.

Dostupno je puno inteligentnih rešenja za vodu, ali nažalost se ne primenjuju istom brzinom kao što vidimo tehnologije poput vetra i sunca da se primenjuju u energetskoj industriji. Stoga u komercijalnim zgradama odgovorna potrošnja vode i energetski efikasna rešenja moraju biti prioritet kako bi se pomoglo u borbi protiv klimatskih promena sa kojima se suočavamo.

Činjenice

Emisija i klimatske promene

Proizvodnja energije čini 73% emisije CO2 - igrajući kritičnu ulogu u klimatskim promenama.

Izvor: Voda - Ujedinjene nacije

Potrošnja energije

Potrošnja energije za hlađenje prostora gotovo se udvostručila od 2000. godine

Izvor: Međunarodna agencija za energetiku, 2018

Pumpe i potrošnja

Od danas, pumpe troše ogromnu količinu svetske električne energije.

Izvor: Evropska unija - Radni dokument osoblja komisije

Implementacija sa svrhom - i velikim rezultatima

Inteligentna rešenja su dostupna i spremna za primenu. Ova rešenja mogu drastično koristiti i čovečanstvu i planeti na kojoj živimo. Dakle, u nastojanju da smanje potrošnju energije i vode, kao i povećaju efikasnost, ovi kupci i gradovi su napravili velike promene - i postigli velike rezultate.

Zgrade u Dubaiju daju do 80% uštede energije jednostavnim zamenama pumpi

Ponekad je potrebno nešto tako jednostavno i konkretno kao što su nezadovoljni stanari da povežu tačke između načina popravljanja sopstvene zgrade i ciljeva vaše vlade za unapređenje upotrebe energije u zgradama. U kombinaciji sa ambicijama za smanjenjem potrošnje energije, Grundfos je implementirao jednostavno rešenje koje je na kraju isplatilo sebe.

Nadogradnja pumpi za grad koji se razvija doprinosi efikasnosti

U planinskom predelu Qujiang u Kini gde je snabdevanje vodom tradicionalno bilo podržano gravitacijom, urbanizacija je postavila novi izazov. Ono što je započelo kao projekat poboljšanja efikasnosti pumpii donelo je koristi - poput uštede energije do 33% i pouzdanog vodosnabdevanja.

Pumpna stanica rešava hronične poplave, poboljšava kvalitet života u Semarangu

Pateći od masovnih poplava, indonezijski grad Semarang izgradio je snažno, jedinstveno rešenje sa Grundfosom kako bi zaštitio svoje građane od poplava. Pogledajte kako je pumpna stanica Semarang rešila problem poplave za centralni, pogođeni dio grada.

Želite da naučite više?

Da bismo napravili pozitivnu promenu, moramo delovati sada. Pratite dolenavedene linkove za više informacija, uključujući istraživanje aktuelnih rešenja za industriju i proizvodnju kao i Grundfos inteligentna pumpna rešenja.