Slučaj

Tvornica u Kambodži ostvaruje uštede od 15% energije i vode

Cijena proizvodnje vode sada je puno povoljnija i ostvarena je veća dobit te smo u mogućnosti opskrbiti sve stanovnike sa vodom i usrećiti naše kupce.
Mr. Sila, Owner, Takéo Safe Water Supply Co.

U kambodžanskoj provinciji Takéo, vodoopskrbna tvrtka je sa tehnologijom kojem je tada raspolagala trebala opskrbiti pitkom vodom mali grad Doun Kaev i okolnih 45 sela sa oko 44,000 ljudi. Takéo tvrtka za vodoopskrbu, osnovana je 1995, raste iz godine u godinu. Danas, njegova mreža doseže oko 140 kilometara (87 milja).

Tvornica je za opskrbu vodom iz jezera Roka Khnong, koristila starije modele pumpi iz Italije ili Kine za distribuciju obrađene vode u mrežu, kaže Manager Sok Por. "Kontrola rada ovih pumpi radila se samo preko uređaja za kontrolu pritiska vode", kaže on. 

Sve se radilo ručno. Korištenjem kombinacije mjerača pritiska i tablice dnevnog korištenja vode, tim je dodavao i oduzimao pumpe iz mreže za vrijeme svakog dnevnog ciklusa. “Ako je pritisak porastao i prekoračio 4 bara, morali smo isključiti jednu pumpu kako bi stabilizirali pritisak i sačuvali cjevovod. Tim je morao stalno biti u pripravnosti i redovito provjeravati pritisak vode u mreži. "

Unatoč najboljim naporima, tim je ponekad precijenio potreban pritisak, što je rezultiralo oštećenjem cijevi, ne-prihodima vode (NRW) i gubitkom energije, dodaje. Opskrba vodom doživjela je visoki NRW od oko 26%, visoke troškove rezervnih dijelova pumpi i nezadovoljne korisnike.

Takéo, Kambodža, tehnički direktor pogona za vodu, gospodin Sila kaže da njegova kompanija štedi 20% na energiji i 13% na gubicima vode nakon što je instalirala Grundfos sistem. "Pojeftinili smo cijenu vode i ostvarili veću zaradu", kaže on.

Sela bez vode

Selo Prek Pha-Aov je udaljeno oko 10 km (6,2 milje) od postrojenja za proizvodnju vode. Voda je tekla iz slavina samo nekoliko sati dnevno, što je otežavalo život podjednako stanovnicima i lokalnim tvrtkama.

"Prije kada nije bilo vode, bilo mi je jako teško", kaže Nab Orn koja je trošila mnogo novca na vodu kako bi si bar donekle omogućila pristojan život.

Nab Orn, stanovnica Prek Pha-Aov, kaže da je njeno selo nekada imalo vodu iz slavine samo nekoliko sati dnevno. Stoga je morala dodatno platiti za isporuku vode. "Trošila sam puno novca na vodu."

Rješenje

Takéo tvrtka za opskrbu vodom udružila se s Grundfosom kako bi implementirala dobro testiranu tehnologiju - distribucija u skladu sa zahtjevima (DDD) - s novim modelom financiranja pod nazivom "Ugovor na temelju performansi."

Za DDD, Grundfos je obavio reviziju sistema pumpi u tvornici Takéo, uključujući glavne podatke kao što su pritisak, protok i potrošnja energije, kaže Aloysius Chan, upravitelj Grundfos vodoopskrbe u Južnoj Aziji. "Ovi podaci zapravo daju vrlo bliski prikaz količine gubitaka vode i potrošnje energije - koja su dva ključna parametra kada gledamo uštedu vode i energije."

Gospodin Sok Por, direktor vodovoda, kaže da nije očekivao da će novi distributivni sistem na temelju potražnje iz Grundfosa sam prilagoditi sistemski pritisak. „Pokazao se odličnim, pokazujući da će proizvoditi prema potrebama. Potpuno je suprotno onome što sam mislio ”, kaže on.

Na temelju rezultata revizije, Grundfos je instalirao DDD sistem, uključujući pumpe visoke efikasnosti za distribuciju vode, upravljačke ploče i senzore pritiska. Grundfos je instalirao senzore na kritične točke u mreži. U ovom slučaju, jedan od njih u selu Prek Pha-Aov. Senzor mjeri pritisak i protok na temelju lokalne potrošnje vode i šalje te informacije natrag na upravljačku ploču u postrojenju za vodu. S vremenom, sistem može predvidjeti uzorke potrošnje sela iz sata u sat. On prilagođava ukupni pritisak sistema - ili uključuje ili isključuje pumpe kako bi se prilagodio zahtjevima, kaže Chan.

Za radnike je, u početku je bilo teško vjerovati da sistem zapravo može raditi automatski. Nakon godina ručnih prilagodbi i nagađanja, bilo je teško prvobitno vjerovati sistemu.

"Prije instaliranja, bojao sam se da cjevovod može biti oštećen", kaže Sok Por. "Nismo očekivali da će pumpa prilagođavati svoj rad u skladu sa trenutnim zahtjevima za vodom".

Grundfos NKE pumpe srce su distribucijskog sistema na zahtjev u Takéo Safe Water Supply u Kambodži.

Ugovor temeljen na izvedbi

Umjesto plaćanja za cijeli DDD sistem unaprijed, Takéo će plaćati u godišnjim ratama, na temelju ušteda koje je postigao nadogradnjom. Dakle, ako se predviđa da će sustav uštediti X dolara za pet godina, Takéo će platiti 50% Grundfosu za opremu, a zadržava ostatak.

"Za ugovore koji se temelje na performansama, operateri vodoopskrbnih postrojenja trebaju samo odrediti minimalni iznos ulaganja kako bi dobili najmoderniju tehnologiju pumpi", kaže Chan. "Drugo, oni su u mogućnosti brojkama opravdati izvedbu." Sistem prikuplja digitalne podatke u stvarnom vremenu, omogućujući svakodnevni i dugoročni nadzor: Da li održava stabilni pritisak na kritičnim točkama? Da li pumpe rade na najbolji mogući način?

Em Eang, voditelj mreže opskrbe u Takéo Safe Water Supply, pregledava daljinski senzor na jednoj od kritičnih točaka mreže vodovoda - u selu Prek Pha-Aov, 10 km od stanice. Senzor prikuplja podatke o dnevnoj potrošnji vode i šalje ih natrag centralnom kontroleru kako bi automatski prilagodio profil opterećenja sistema.

Ishod

Sela sada imaju vodu 24 sata dnevno. Stanovnici više ne moraju kupovati dodatnu vodu. Jednostavno moraju uključiti slavinu.

"Sada imamo vode i moja obitelj je jako sretna", kaže Nab Orn. "Imamo dovoljno vode za svakodnevne potrebe - čak i u ljetnoj sezoni". 

Novi sistem je značio uštede u mnogim područjima - i novi način rada.

Nakon jedne godine, postrojenje je postiglo sljedeće: 20% uštede u korištenju energije, 13% smanjenja gubitaka NRW vode zbog curenja i 29% smanjenja oštećenja cjevovoda.

"Vrlo sam zadovoljan sa instalacijom ovog novog sistema", kaže Sok Por. "Štedimo na električnoj energiji, sirovinama i kemijskim tvarima potrebnim za obradu vode. Napokon, smanjujemo gubitke i vodo opskrbu se obavlja u skladu za zahtjevima za vodom".

Karthik Balasubramaniam (lijevo) pregledava regulator CU 354 - srce "DDD" sistema, sa Em Eangom, šefom mreže opskrbe u Takéo Safe Water Supply.

Osim toga, DDD sustav je omogućio postrojenju da "značajno" smanji radnu snagu, kaže on, jer više nema potrebe za stalnim nadzorom pumpi.

Tehnički direktor tvornice, g. Sila, kaže, "Prebacili smo se na novu tehnologiju kako bismo mogli ostvariti dobit. Uštedjeli smo puno nakon što smo instalirali novu tehnologiju. "

Gdin. Sila dodaje, "Cijena proizvodnje je znatno manja i dobit nam je veća. U mogućnosti smo osigurati konstantnu opskrbu vodom, što čini naše kupce sretnim."

Other related cases 

Read related stories from customers who have also benefited from a Grundfos solution. 

Related applications

Find applications from Grundfos related to this subject.

Povezani proizvodi

Pronađite Grundfos proizvode koji se odnose na ovu temu.