Članak

Učinite vašu zgradu inteligentnom, smanjite potrošnju energije

Sve veća urbanizacija u svijetu doprinosi značajnom povećanju potrošnje energije. Samo se globalna potražnja za hlađenjem udvostručila za manje od 20 godina. Potrošnju vode i energije uvijek možemo promatrati zajedno. Općenito, vodene pumpe trenutno predstavljaju ogromnu stavku u količini potrošene električne energije u svijetu - ali sa energetski efikasnim rješenjima za pumpe, ta se količina može znatno smanjiti.

Kao što znamo, rast potrošnje energije glavni je pokretač klimatskih promjena. Na nekim mjestima klimatske promjene uzrokuju jake suše, dok na nekim uzrokuju povećanje kiše do čak 30%, što dovodi do ekstremnih poplava i miješanja otpadnih voda i morske vode koje zagađuje našu podzemnu vodu i utječe na kvalitetu vode. Poplave pogađaju oko 250 milijuna ljudi širom svijeta i uzrokuju gubitke od 40 milijardi USD na godišnjoj razini.

Danas je dostupno jako puno inteligentnih rješenja u vodoopskrbi, ali nažalost još uvijek se ne primjenjuju u tolikoj mjeri kao npr. tehnologija iskorištavanja vjetra ili sunca u proizvodnji električne energije. Zbog toga u komercijalnim zgradama odgovorna potrošnja vode i energetski efikasna rješenja moraju biti prioritetni kako bi se i na taj način borili sa klimatskim promjenama sa kojima smo suočeni.

Činjenice

Emisije i klimatske promjene

Proizvodnja energije uzrok je 80% emisije CO2 - zbog toga ima kritičnu ulogu u klimatskim promjenama.

Izvor: United Nations Water

Potrošnja energije

Potrošnja energije za hlađenje prostora gotovo se udvostručila od 2000. godine

Izvor: Međunarodna agencija za energetiku, 2018

Pumpe i potrošnja

Danas, pumpe troše ogromnu količinu električne energije na globalnom nivou.

Izvor: The European Union - Commission Staff Working Document

Implementacija sa svrhom - i odličnim rezultatima

Inteligentna rješenja su dostupna i spremna za primjenu. Ova rješenja mogu biti jako korisna za čovječanstvo i planetu na kojoj živimo. Dakle, u nastojanju da smanje potrošnju energije i vode i povećaju efikasnost, ovi kupci i gradovi su napravili velike promjene - i postigli odlične rezultate.

U zgradama u Dubaiju jednostavnim zamjenama pumpi, postignute su uštede energije do 80%.

Do ovoga je došlo kada su se poklopile želje stanara i aktivnosti vlade, a u cilju poboljšanje energetske efikasnosti u zgradama. U cilju što većeg smanjenja potrošnje energije, Grundfos je u ovom slučaju implementirao jednostavno i isplativo rješenje.

Modernizacija pumpi donosi efikasnost

U Qujiangu, Kina, snabdijevanje vodom tradicionalno se odvijalo gravitacijskim tokom - ali urbanizacija je ponudila novi izazov. Ono što je započelo kao projekt poboljšanja efikasnosti pumpi dovelo je do odličnih rezultata poput uštede energije do 33% i pouzdane vodoopskrbe.

Prepumpna stanica rješava kronične poplave i poboljšava kvalitetu života u Semarangu

Zbog stalne opasnosti od poplava, indonezijski grad Semarang izgradio je snažno i jedinstveno rješenje sa Grundfos pumpama kako bi zaštitio svoje građane. Pogledajte kako je prepumpna stanica Semarang riješila problem poplava.

Želite saznati više?

Da bi napravili bilo kakvu pozitivnu promjenu, moramo djelovati odmah. Na linkovima u nastavku možete dobiti različite informacije, uključujući Grundfos rješenja za industriju i proizvođače, kao i neka od rješenja Grundfos inteligentnih pumpi.