Članak

Pametnije tretiranje i korištenje vode

Unatoč povećanim zahtjevima za vodom i energijom, mi i dalje nastavljamo sa zagađivanjem raspoloživih resursa. Svjetski vodeni resursi su sve ograničeniji zbog zagađenja slatkovodnih resursa uzrokovanih odlaganjem velikih količina nedovoljno obrađenih ili neobrađenih otpadnih voda u rijeke, jezera i priobalne vode. Ukupno 80% svih otpadnih voda se vraća u prirodu bez pravilno provedenog tretmana čišćenja.

Sve više ljudi se seli u gradove i zbog toga dolazi do povećene potražnje za raznim robama što automatski povećava korištenje i potrebu za vodom. Voda koja se koristi u proizvodnji roba koje svakodnevno koristimo ja za nas nevidljiva, ali čini veliki postotak dnevnog korištenja. Svaki pojedinačni proizvod koji koristimo, jedemo ili nosimo, za svoju proizvodnju treba vodu. Na primjer, potrebno je 8000 litara vode da se proizvede par traperica i 12,760 litara za proizvodnju samo jednog pametnog telefona - što je puno. Inteligentna rješenja za tretman vode omogućavaju korištenje iste vode nekoliko puta što svakako drastično smanjuje potrošnju i zagađenje vode. Na ovaj način se npr. umjesto jednog pametnog telefona, sa istom količinom vode može napraviti pet pametnih telefona.

Ova pitanja korištenja i tretmana vode u izravnoj su vezi sa socijalnim i ekonomskim problemima, kao i problemima zašite okoliša. Svi mi aktivno učestvujemo u ovom procesu: Političari moraju provoditi potrebno zakonodavstvo, gradovi moraju implementirati raspoloživa rješenja za vodu i energiju, a kompanije moraju dati prioritet odgovornoj upotrebi vode, ponovnoj upotrebi i tretmanu vode, kao i energetski efikasnim rješenjima.

Zajedno možemo raditi na očuvanju čiste vode, možemo smanjiti potrošnju vode i energije i minimizirati gubitke vode.

Činjenice

Voda koju ne vidimo

Otprilike 90% vode koju koristite u vašem svakodnevnom životu, nikad ne vidite. Veliki procenat koristi se za održavanje životnog komfora i proizvodnje hrane i robe.

Izvor: Svjetsko vijeće za vode

Ponašanje potrošača

Očekuje se da će promjene u ponašanju potrošača i potrošnji povećati potražnju za vodom i energijom za oko 40% i 50% do 2030.

Izvor: Evropska komisija: rastući konzumerizam

Upotreba vode

Kućna vodoopskrba predstavlja samo 10% ukupne globalne potrošnje vode; 70% se koristi u poljoprivredi, a preostalih 20% u industriji.

Izvor: Svjetsko vijeće za vode

Inteligentnim rješenjima za tretman vode možemo napraviti razliku

U rješavanju nekih od najvećih svjetskih izazova iz oblasti vodoopskrbe, inteligentna rješenja igraju kritičnu ulogu. Već sada su dostupna rješenja za tretman otpadnih voda, za minimiziranje kontaminacije vode, kao i za ponovnu upotrebu industrijskih otpadnih voda radi smanjenja ukupne potrošnje vode. Ova rješenja mogu otpad pretvoriti u resurse.

Ponovna upotreba vode pretvara otpadnu vodu u resurs na površinskom postrojenju za obradu

Prvobitno je Grundfos slao svoju prljavu CED procesnu vodu u centar za pred-obradu na licu mjesta. Tamo je prošla kroz osnovno filtriranje i pred-obradu prije nego što je upućena dalje prema gradskom komunalnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda. To je bilo tako sve dok Grundfos nije izgradio cjelovit sistem za pročišćavanje i recikliranje otpadnih voda za CED vodu za ispiranje. Poslije toga je sva otpadna voda pretvorena u resurse.

Želite saznati više?

Jedini način da se napravi promjena je krenuti to uraditi. U nastavku pročitajte više i pogledajte neka od naših trenutnih rješenja.