Članak

Buka u sistemu grijanja

Buka sistema grijanja uobičajeno je i frustrirajuće pitanje za instalatere i vlasnike domova. Postoji više potencijalnih izvora buke. Hidronski sistemi lako prenose zvuk i vibracije i može biti teško prepoznati izvor.


Prepoznavanje i rješavanje buke u sistemu grijanja

Glavni uzroci buke:

  • Nepravilno puštanje u rad - uzrokovano sistemom koji često radi sa većim protokom od potrebnog.
  • Nedostatak balansiranja ili pogrešno puštanje u rad cijelog sistema grijanja.
  • Pogrešno dimenzioniranje komponenata sistema - na primjer, cijevi nisu dovoljno dimenzionirane za potreban protok i to će stvoriti buku trenja u cijevima i ventilima.

Ostali uobičajeni razlozi:

  • Zrak u sistemu što može rezultirati udaranjem buke iz cijevi i ventila, često nastaju prilikom zamjene dijelova sistema.
  • Rezonantni šum zbog pumpe koja radi na istoj frekvenciji kao i prirodna frekvencija sistema grijanja, a buku stvaraju cijevi.
  • Kavitacijska buka zbog nepravilne količine pritiska zbog neispravne ekspanzijske posude u sustavu ili zato što su sve doline prekrivene.
  • Nečistoće u pumpi ili na konusima ventila raditora.

Dobra vijest je da postoje rješenja i načini da usrećite svoje kupce.


Kako utišati bučne sisteme grijanja

Morate pravilno dizajnirati sistem, dimenzionirati i pravilno staviti u pogon sistem grijanja. Ali kako? Jedno od rješenja je odabir prave cirkulacije koja se može postaviti u ispravnom načinu upravljanja ili automatski prilagoditi sistemu. Pomoću cirkulatora možete uravnotežiti sistem grijanja i ukloniti neravnomjeran protok i pritisak koji će minimizirati rizik od buke. Grundfos ALPHA2, ALPHA3 i UPM3 GO Balance će vam pomoći u tome.


Sve Grundfosove cirkulacije testirane su u našoj posvećenoj laboratoriji za zvuk. Osim što su testirani na nivo buke u skladu sa ISO 3745 standardom, oni su testirani i na to kako ih doživljavaju kada se instaliraju u bojler i čitav sistem grejanja. Ali bez obzira na to koliko su naše pumpe dobro testirane, nemoguće je u potpunosti ponoviti raznolikost stvarne instalacije. Stoga igrate presudnu ulogu u osiguravanju da vaši kupci uživaju u ugodnijem, grijanom domu.

Napravimo zajedno bolje sisteme grijanja!

ALPHA film o mogućim problemima u radu - bučna pumpa

Bučna pumpa može imati različite uzroke. Ovde saznajte kako to rešiti

ALPHA problem sa snimanjem filma - buka u sistemu

Saznajte kako da rešite problem buke u sistemu grejanja

Srodni proizvodi

Pronađite Grundfos proizvode koji su povezani sa ovom temom.

PRIDRUŽITE SE GRUPI OD 57 000 PROFESIONALACA KAO ŠTO STE I VI!

Prijava za dobijanje novosti vezanih za Grundfos proizvode, alate, obuke i događaje