Članak

Sprečiti mehaničke kvarove u sistemu grejanja

U mnogim slučajevima mehanički kvar nastaje zbog skupljanja nečistoće ili magnetita u dijelovima sistema, poput radijatora, ventila i drugih dijelova.

 

Idemo do srži problema

Magnetit i prljavština predstavljaju stvarne probleme za sisteme grejanja. Magnetit je mineral koji se može pojaviti u vodi sistema grijanja ili tople vode. Vremenom metalne komponente korodiraju, oslobađajući čestice teže od vode. Često se može vidjeti u obliku crnog mulja u vodi radijatora, posebno u donjim dijelovima sistema grijanja.


Nešto što može postati problem

Magnetit se može taložiti u cijevima, kotlu, sistemskim ventilima ili čak na pumpi. Mulj koji se vremenom nakuplja na kraju će ograničiti protok ili blokirati protok vode, potencijalno uzrokujući kvarove.

Rukovanje magnetitom predstavlja Grundfosov način

Magnetit se javlja samo kada u sistemu ima kisika, pa je prvi korak provjera curenja. Preporučujemo da voda koja se koristi u sistemu grijanja udovoljava zahtjevima prihvaćenih standarda kvalitete vode, kao što je njemački standard VDI 2035.

Na osnovu dugogodišnjeg iskustva u radu sa cirkulacijom i sistemom grijanja, stekli smo solidno znanje o magnetitu i tome koliko pumpa može podnijeti. Bilo da su integrirane u kotlove, toplotne pumpe ili samostalne, Grundfos cirkulatori su dizajnirani, izrađeni i testirani da izdrže magnetit i čestice nečistoće. Tokom dizajna i razvoja, u našim objektima za ispitivanje imamo namenski test magnetita. Cjelokupni dizajn i konstrukcija naših cirkulatora osigurava otpornost na nečistoće poput magnetita:

  • Svi ležajevi i osovine izrađeni su od keramičkih i karbonskih materijala koji ne privlače magnetit
  • Uvjeti protoka dizajnirani su tako da smanjuju velike čestice u rotacijskoj limenci i osiguravaju podmazivanje i hlađenje unutrašnjih komponenata
  • Da bi se osigurala visoka razina zaštite od sistemskih nečistoća, cijela površina rotora je presvučena nehrđajućim čelikom.


Da bi se dalje zaštitili od blokade, neki Grundfosovi cikulatori imaju kontrolne funkcije, kao što su 'automatsko deblokiranje' i 'ljetni način rada' kako bi smanjili vjerovatnoću problema. U određene cirkulatore također uključujemo vijak za deblokadu koji vam omogućava oslobađanje zaglavljene osovine ako je ozbiljno blokiran.

PREDNOSTI izbjegavanja magnetita u sistemu grijanja:

  • Smanjite stres na mehaničkim dijelovima sistema
  • Smanjite probleme s pokretanjem nakon sezonskog zastoja