Članak

Neučinkovit rad zbog nepravilnog puštanja u rad

Izazov u puštanju u rad sistema za grejanje je postizanje pravog protoka, najboljih performansi i najviše moguće udobnosti. Ali to nije lako kada su današnji sistemi grijanja izgrađeni i rade drugačije.


Izazov puštanja u rad sistema grijanja

Svi smo naišli na nuspojave neadekvatnog puštanja u rad:

  • Pretjerana potrošnja energije
  • Buka
  • Općenito trošenje i habanje sistema
  • Nesretni kupci

To nije jednostavan problem za riješiti. Kada instalirate pumpu, vrlo je često teško znati koju postavku koristiti, a to može uzrokovati više gnjavaže nego što je potrebno bilo kome od nas. Tradicionalno, brzina pumpe sistema postavljena je tako da isporučuje dovoljan pritisak kako bi se osigurao dovoljan protok vode u sve dijelove zgrade. Ali ovo nije uvijek idealno.

Glavobolja postavki

Obično postoji preporučena postavka na većini pumpi za optimalan rad sistema. U nastavku ćemo iznijeti zahtjeve dva najčešća sistema - podnog i radijatora.

Podno grejanje

Ovo je učinkovit način za grijanje kuće, ali zbog niske temperature polaza zahtijeva pažljivo puštanje u rad (balansiranje i podešavanje pumpe).
Gubici pritiska u razdjelniku podnog grijanja praktički ne ovise o potrebi/protoku topline u pojedine zone. To jest, pumpu treba postaviti na postavku konstantnog pritiska, pri čemu se diferencijalni pritisak održava konstantnim, osiguravajući konstantan protok u svakoj pojedinačnoj zoni, neovisno o ostalim zonama. To osigurava ispravnu sobnu temperaturu, udobnost vlasnika kuće i izbjegava nepotrebno trošenje energije.


Radijatori

Suprotno tome, radijatori s termostatskim radijatorskim ventilima (TRV) koriste TRV za podešavanje protoka do radijatora, ovisno o potrebi za toplinom. To osigurava tačnu sobnu temperaturu i optimalnu udobnost za vlasnika kuće.
Niska potreba za toplotom/protok dovodi do manjih gubitaka pritiska u cevima i priključcima u sistemu grejanja, u ovom slučaju da bi se sprečio previsok pritisak pumpe, što rezultira nepotrebnom potrošnjom energije kao i rizikom od bučnih ventila. Pumpa treba biti postavljena na proporcionalno podešavanje pritiska, pri čemu se diferencijalni pritisak podešava proporcionalno potrebnom protoku u sistemu.


AUTOADAPT olakšava svaki dan

Grundfos cirkulatori nude niz mogućnosti koje vam pomažu da pronađete pravu regulaciju za sistem grijanja, bez obzira je li cirkulator integriran u bojler, toplotnu pumpu ili samostalno rješenje.

Najlakši način da riješite većinu briga oko puštanja u rad je odabir cirkulatora s Grundfos AUTOADAPT. Ova funkcija kontinuirano prilagođava performanse pumpe stvarnoj potrebi za toplotom - na primjer, veličini sistema i promjenjivoj potrebi za toplinom tokom godine. Funkcija će pronaći postavku koja pruža optimalnu udobnost uz minimalnu potrošnju energije i doprinosi brzom, sigurnom i lakom puštanju u rad. Sve u svemu, AUTOADAPT pomaže u isporuci najniže moguće potrošnje energije, a istovremeno optimizira udobnost vaših kupaca kod kuće.

PREDNOSTI AUTOADAPT-a

  • Pružite optimalnu udobnost kupcima
  • Minimizirajte povratne pozive
  • Smanjite rizik od buke u sistemu

Želite li saznati više o Grundfos AUTOADAPT?

Postoji nekoliko mogućnosti za više praktičnog učenja na našoj mrežnoj platformi za obuku Ecademy.

Lako postavljanje pumpe

Namenski videozapisi pokazuju vam koji se načini upravljanja koriste u svakoj pumpi i pomažu vam da pronađete pravu postavku za bilo koji sistem grijanja kako biste postigli optimalne performanse.