Članak

Neučinkovit rad zbog nepravilnog puštanja u rad

Izazov u puštanju u rad sistema za grejanje je postizanje pravog protoka, najboljih performansi i najviše moguće udobnosti. Ali to nije lako kada su današnji sistemi grijanja izgrađeni i rade drugačije.


Izazov puštanja u rad sistema grijanja

Svi smo naišli na nuspojave neadekvatnog puštanja u rad:

  • Pretjerana potrošnja energije
  • Buka
  • Općenito trošenje i habanje sistema
  • Nesretni kupci

To nije jednostavan problem za riješiti. Kada instalirate pumpu, vrlo je često teško znati koju postavku koristiti, a to može uzrokovati više gnjavaže nego što je potrebno bilo kome od nas. Tradicionalno, brzina pumpe sistema postavljena je tako da isporučuje dovoljan pritisak kako bi se osigurao dovoljan protok vode u sve dijelove zgrade. Ali ovo nije uvijek idealno.

Glavobolja postavki

Obično postoji preporučena postavka na većini pumpi za optimalan rad sistema. U nastavku ćemo iznijeti zahtjeve dva najčešća sistema - podnog i radijatora.

Podno grejanje

Ovo je učinkovit način za grijanje kuće, ali zbog niske temperature polaza zahtijeva pažljivo puštanje u rad (balansiranje i podešavanje pumpe).
Gubici pritiska u razdjelniku podnog grijanja praktički ne ovise o potrebi/protoku topline u pojedine zone. To jest, pumpu treba postaviti na postavku konstantnog pritiska, pri čemu se diferencijalni pritisak održava konstantnim, osiguravajući konstantan protok u svakoj pojedinačnoj zoni, neovisno o ostalim zonama. To osigurava ispravnu sobnu temperaturu, udobnost vlasnika kuće i izbjegava nepotrebno trošenje energije.


Radijatori

Suprotno tome, radijatori s termostatskim radijatorskim ventilima (TRV) koriste TRV za podešavanje protoka do radijatora, ovisno o potrebi za toplinom. To osigurava tačnu sobnu temperaturu i optimalnu udobnost za vlasnika kuće.
Niska potreba za toplotom/protok dovodi do manjih gubitaka pritiska u cevima i priključcima u sistemu grejanja, u ovom slučaju da bi se sprečio previsok pritisak pumpe, što rezultira nepotrebnom potrošnjom energije kao i rizikom od bučnih ventila. Pumpa treba biti postavljena na proporcionalno podešavanje pritiska, pri čemu se diferencijalni pritisak podešava proporcionalno potrebnom protoku u sistemu.


AUTOADAPT olakšava svaki dan

Grundfos cirkulatori nude niz mogućnosti koje vam pomažu da pronađete pravu regulaciju za sistem grijanja, bez obzira je li cirkulator integriran u bojler, toplotnu pumpu ili samostalno rješenje.

Najlakši način da riješite većinu briga oko puštanja u rad je odabir cirkulatora s Grundfos AUTOADAPT. Ova funkcija kontinuirano prilagođava performanse pumpe stvarnoj potrebi za toplotom - na primjer, veličini sistema i promjenjivoj potrebi za toplinom tokom godine. Funkcija će pronaći postavku koja pruža optimalnu udobnost uz minimalnu potrošnju energije i doprinosi brzom, sigurnom i lakom puštanju u rad. Sve u svemu, AUTOADAPT pomaže u isporuci najniže moguće potrošnje energije, a istovremeno optimizira udobnost vaših kupaca kod kuće.

PREDNOSTI AUTOADAPT-a

  • Pružite optimalnu udobnost kupcima
  • Minimizirajte povratne pozive
  • Smanjite rizik od buke u sistemu

Lako postavljanje pumpe

Namenski videozapisi pokazuju vam koji se načini upravljanja koriste u svakoj pumpi i pomažu vam da pronađete pravu postavku za bilo koji sistem grijanja kako biste postigli optimalne performanse.

Srodni proizvodi

Pronađite Grundfos proizvode koji su povezani sa ovom temom.

PRIDRUŽITE SE GRUPI OD 57 000 PROFESIONALACA KAO ŠTO STE I VI!

Prijava za dobijanje novosti vezanih za Grundfos proizvode, alate, obuke i događaje