Članak

Neravnomerna distribucija toplote u sistemima grejanja za domaćinstvo

Bučni radijatori, neujednačena toplota, trošenje previše energije - vjerojatno ste doživjeli ove uobičajene žalbe kupaca. Ali postoji jednostavan način za suočavanje sa svima njima - hidrauličko uravnoteženje Grundfosovog načina.


Hidronsko balansiranje - lakše reći nego učiniti

Do sada ste se morali pouzdati u standardne postavke proizvođača, uputiti se na generičke tablice ili balansiranje baze na osnovu iskustva ili preporuka proizvođača radijatora ili TRV (termostatski radijatorski ventili) kako biste uravnotežili sistem.

Rezultat je to što mnogi sistemi grijanja ne rade učinkovito. Zapravo, istraživanja pokazuju da je 82% sistema grijanja samo u postojećim zgradama u Njemačkoj u 2017. godini bilo pogrešno uravnoteženo (CO2online, 2017).

Efekti nedovoljnog balansiranja

Osnovno ili nedovoljno uravnoteženje hidrauličkog sistema grijanja često vam može postati glavobolja kada vam se vlasnici domova jave radi rješenja za neravnomjernu toplinu u svom domu i lošu udobnost.

U sistemu grejanja različiti sistemi za nedovoljno uravnoteženje:

• U kondenzacijskim kotlovima prekomjerni rad može prouzrokovati povišenje temperature povratnog voda zbog gubitka kondenzacije, što sistem čini manje efikasnim. Uvođenje kotlova na vodonik složit će ovo pitanje u budućnosti jer gorivo neće biti tako jeftino.
• Za toplotne pumpe, temperatura polaza mora biti što je moguće niža kako bi se smanjili troškovi energije i maksimalizirale performanse.
• Povećavanje brzina protoka takođe povećava potrošnju energije cirkulacione pumpe, kao i buku protoka unutar termostata i radijatora.

Rješenje svih ovih problema je pravilno balansiranje, ali to je tradicionalno dugotrajan proces koji zahtijeva napredno mjerenje i podešavanje svakog ventila - za što malo nas ima vremena.

 

Hidronsko balansiranje na Grundfosov način

Balansiranje sa Grundfosom zahtijeva dvije stvari:

  1. Da je cirkulator ugrađen u sisteme grijanja jedno od sljedećeg: ALPHA2 (čitač dodatne opreme ALPHA), ALPHA3, UPM3 LIN, UPM4 LIN.
  2. Da preuzmete aplikaciju Grundfos GO Balance.

Aplikacija radi u nizu sistema grijanja, uključujući dvožičane radijatore i podno grijanje, oba s unaprijed postavljenim ventilima, i bilo koji od njih može lako uravnotežiti u samo pet jednostavnih koraka.

5 koraka hidrauličkog balansiranja sa Grundfosom

  1. Preuzmite i otvorite aplikaciju Grundfos GO Balance
  2. Započnite balansiranje - aplikacija vas vodi kroz hidrauličko balansiranje korak po korak
  3. Dodajte mjerenja - za svaku sobu u domu dodajte specifikacije sobe, specifikacije radijatora i Q + H mjerenja
  4. Izbalansirajte svaku sobu - po završetku mjerenja prilagodite svaki emiter toplote prema izračunatom ciljnom protoku
  5. Nabavite izvještaj - kada se završi hidrauličko uravnoteženje, dobivate dokumentaciju koja podržava sve što je učinjeno

Nakon ovoga, vaši će kupci imati sistem koji pruža ne samo bolju udobnost u zatvorenom, već i onaj koji može ponuditi između 5-20% uštede energije godišnje (Studija FH Münster, 2015).

Preuzmite Grundfos GO Balance
da vam pomognu raditi brže i pametnije

 

Želite li naučiti više o hidrauličkom balansiranju?

Pored toga, nudimo i opcije praktičnog učenja na našoj Ecademy. Evo nekoliko predloženih tema o hidrauličkom balansiranju i naših rješenja.

Srodni proizvodi

Pronađite Grundfos proizvode koji su povezani sa ovom temom.

PRIDRUŽITE SE GRUPI OD 57 000 PROFESIONALACA KAO ŠTO STE I VI!

Prijava za dobijanje novosti vezanih za Grundfos proizvode, alate, obuke i događaje