Članak

Nedostatak pritiska vode ili bučan sistem za podizanje pritiska vode?

Nedovoljan pritisak vode na slavinama, fluktuacije temperature vode na tušu, sporo punjenje vodokotlića u toaletu, buka iz vodovodnih cijevi ili pumpe unutar ili izvan kuće. Vremenom ove iritacije mogu ugroziti udobnost u kući. Srećom, postoji rješenje za poboljšanje kućne vodoopskrbe - SCALA pumpe.

<p>Pogledajte video i saznajte kako poboljšati kućne sisteme za podizanje pritiska vode.</p>

Nedostatak pritiska vode?

Nedovoljan pritisak vode može produžiti vrijeme punjenja vodokotlića, što rezultira dužim vremenom čekanja prije ispiranja. Nedostatak pritiska vode može uzrokovati i nestabilnost temperature na tuševima što u velikoj mjeri umanjuje vaš komfor. Osim što vam smanjuje komfor stanovanja, nedovoljan pritisak vode može uzrokovati probleme u radu kućanskih aparata kao što su npr. perilice rublja ili perilice posuđa.

<p>Pogledajte video i saznajte kako poboljšati kućne sisteme za podizanje pritiska vode.</p>


Utvrđivanje uzroka

Ako se vaš sistem za podizanje pritiska vode napaja vodom iz gradskog vodovoda ili plitkih bunara, mogli biste doživjeti fluktuacije ili čak nikakav pritisak koji dolazi iz gradske vodovodne mreže. Ako se vaša opskrba vodom isporučuje iz krovnog spremnika ili bilo kojeg drugog spremnika vode na zemlji ili ispod nje, pritisak možda neće biti dovoljan da opskrbi sve slavine i uređaje potrebnim nivoom pritiska vode. U ovom slučaju trebat će vam pojačivač pritiska vode jer, u suprotnom, iz slavina neće doći voda.

Bučni sistem za podizanje pritiska?

Buka iz vodovodnih cijevi ili dodatne pumpe može biti neugodna za vas i vaše susjede. U većini slučajeva bučne cijevi ukazuju na probleme u vodovodnom sistemu. Budući da se buka lako prenosi preko struktura i komponenata u vodovodnom sistemu, može biti teško identificirati izvor problema. Međutim, najčešći razlog je zbog loše tehnologije pumpe ili lošeg upravljanja pumpom. Na primjer, sistemi sa starijim centrifugalnim pumpama koji koriste motore hlađene ventilatorom mogu generirati vibracije u cijelom sistemu, što rezultira većom bukom. Neefikasne pumpe koje rade neprestano ili loše instalirane dodatne pumpe koje nisu pričvršćene za pod, mogu uzrokovati vibracije i buku u sistemu.

<p>Pogledajte video i saznajte kako poboljšati kućne sisteme za podizanje pritiska vode.</p>


Poboljšajte udobnost u kući pomoću Grundfos sistema za podizanje pritiska vode

Grundfos SCALA porodica pumpi integrira sve komponente u jedan kompaktni uređaj za podizanje pritiska vode koji uključuje pumpu, spremnik, senzor i nepovratni ventil.

Opremljeni vrhunskom tehnologijom, SCALA1 i SCALA2 uređaji koriste inteligentnu tehnologiju vodenog hlađenja za smanjenje buke i vibracija. Za vrijeme tipične upotrebe nivo buke SCALA1 pumpe je <47 dB (A), dok SCALA2 proizvodi buku > 55 dB (A) (SCALA1). Smanjenje nivoa buke od 10 dB (A) će se zapravo pojaviti kad se buka prepolovi u jačini zvuka. Za usporedbu, većina perilica posuđa za vrijeme tipične upotrebe proizvodi buku oko 46-60 dB.

Za vrhunsku udobnost i inteligentne funkcije, odaberite SCALA2, našu premium pumpu koja smanjuje buku na minimum i daje savršen pritisak vode.

Želite saznati više?

Imamo namjensku aplikaciju za učenje koja će vam pružiti praktična znanja o povećanju pritiska vode u domaćinstvu i našim rješenjima. Ako uspješno dovršite našu radionicu, bit ćete nagrađeni.

Želite saznati više?

Postoji nekoliko mogućnosti za više praktičnog učenja na našoj Ekademiji. Evo nekoliko predloženih tema o povećanju pritiska vode u domaćinstvu i naših rješenja.