Een inleiding op de ALPHA2-regelstanden

Krijg inzicht in de 10 beschikbare regelstanden voor de ALPHA2, inclusief vast-toerentalstanden, constante- en proportionele-drukstanden, en AUTOADAPT, de meest geavanceerde regelstand.

In deze Grundfos Ecademy e-learningmodule maakt u kennis met de 10 beschikbare regelstanden die de Alpha2-circulatiepomp biedt. We beginnen met de meest basale regelstanden: de vast-toerentalstanden en gaan vervolgens verder met constante druk en proportionele druk.

Als laatste bespreken we de toepassingen en voordelen van de meest geavanceerde regelstand van de Alpha2, AUTOADAPT. De meest basale regelstanden van de Alpha2 zijn de vast-toerentalstanden. Wanner u deze selecteert draait de pomp gewoon op een vast toerental: laag, medium of hoog. Hiermee krijgt u de meest klassieke verhouding tussen de opvoerhoogte van een pomp: zijn kracht, oftewel zijn vermogen om een vloeistof naar een bepaalde hoogte te tillen, en zijn debiet, oftewel het vermogen om vloeistof snel te verplaatsen.

Bij vast toerental verliest u bijna alle kracht als u de vloeistof heel snel wilt laten bewegen, en wanneer de vloeistof traag vooruit kruipt, doet de pomp dat wel met volle kracht. Deze regelstanden zijn erg ouderwets, maar zijn in sommige zeer gespecialiseerde toepassingen nog steeds het meest efficiënte alternatief, bijvoorbeeld in bepaalde enkelpijpssystemen, systemen met 3-wegomloopkleppen of het laden van warmwatertanks in keteltoepassingen op vaste brandstof. 

Let er vooral op dat u de vast-toerentalstanden nooit mag gebruiken in systemen met thermostatische radiatorkranen. De drie constante-drukmodussen, I, II en III, zorgen ervoor dat de Alpha2 dezelfde lage, medium of hoge druk in het systeem in stand houdt, ongeacht de vraag.

Hierdoor kan de pomp als het ware kracht besparen, vooral wanneer de vloeistof zich langzaam door het systeem beweegt. De constante-drukstanden verdienen de voorkeur boven vloerverwarming, maar worden soms ook gebruikt in systemen met thermostatische radiatorkranen die ook automatische omloopventielen bevatten.

Met de drie proportionele-drukstanden komen we bij de meer geavanceerde regelstanden van de pomp. Proportionele druk betekent simpelweg dat de druk zich door de vraag laat sturen: de pomp maakt zich sterker wanneer het debiet hoog is, en laat zichzelf zwakker worden bij laag debiet.

Dit verbetert de energie-efficiëntie en is ideaal voor tweepijpssystemen met thermostatische radiatorkranen. De meeste huishoudelijke verwarmingssystemen vallen onder deze categorie. Maar proportionele druk is in feite pas het begin, want nu komen we bij Grundfos‘ eigen regelstand: AUTOADAPT.

AUTOADAPT is gebaseerd op de voordelen van de proportionele-drukregelstand en is door Grundfos ontworpen voor tweepijpssystemen.

Uit de gegevens blijkt dat dit in meer dan 80% van alle systemen waarin een Alpha2 kan worden gebruikt de meest efficiënte regelstand zou zijn.

En dat is waarom AUTOADAPT een intelligente regelstand is die het verwarmingssysteem analyseert, beginnend vanuit een vooringesteld werkpunt op een proportionele drukcurve in het midden van het AUTOADAPT-gebied.

In enkele dagen leert AUTOADAPT op basis van de thermostaatactiviteit alles wat er te weten valt over het verwarmingssysteem, inclusief wanneer en hoeveel het wordt gebruikt. En als er een betere, efficiëntere manier bestaat om het huis van de klant te verwarmen,  vindt AUTOADAPT automatisch het juiste werkpunt en proportionele drukcurve.

AUTOADAPT is de standaard fabrieksinstelling van de Alpha2 en de aanbevolen regelstand voor meer dan 80% van alle toepassingen. Mocht het echter alsnog nodig zijn om de regelstand van de Alpha2 te veranderen, dan is dat met een druk op de knop gedaan. 

Druk gewoon herhaaldelijk op de home-knop totdat de gewenste regelstand geselecteerd is.

Cursus overzicht

Modules
Modules: 5
Doorlooptijd
Doorlooptijd: 30 minuten
Moeilijkheid
Moeilijkheid: Gemiddeld