Balanceren van gecombineerde radiator- en vloerverwarmingssystemen

Leer een aantal van de belangrijkste stappen in het intuïtieve balanceringsproces voor combinatiesystemen met de Grundfos GO Balance-app.

De Grundfos GO Balance-app ondersteunt het balanceren van radiatorsystemen, vloerverwarmingssystemen en systemen met een combinatie van radiatoren en vloerverwarming. 

In deze leermodule zullen we ons richten op hoe een gecombineerd systeem kan worden gebalanceerd door het uitlichten van enkele van de belangrijkste stappen in het intuïtieve proces. 

Voor het balanceren m.b.v. de Grundfos GO Balance-app is het noodzakelijk dat zowel het radiatorsysteem als de vloerverwarming een ALPHA2-pomp gebruikt. Het radiatorsysteem moet zijn voorzien van een twee-leidingensysteem met vooringestelde of vast ingestelde regelventielen terwijl het vloerverwarmingssysteem geen permanenten bypass mag hebben. GO Balance kan ook worden gebruikt voor het balanceren van verwarmingssystemen met een automatisch bypassventiel.

Laten we een woning met twee verdiepingen als voorbeeld gebruiken. De begane grond heeft een combinatie van radiatoren en vloerverwarming terwijl de eerste verdieping uitsluitend met radiatoren wordt verwarmd. Er zijn twee ALPHA2-circulatiepompen geïnstalleerd - één voor de radiatoren en één voor het vloerverwarmingssysteem. 

Om het werkproces zo snel en gemakkelijk mogelijk te maken, moet u altijd de radiatoren balanceren voordat u het vloerverwarmingssysteem balanceert. De reden hiervoor is dat de radiatoren worden afgesteld en gebalanceerd in elke kamer terwijl het vloerverwarmingssysteem wordt ingesteld en gebalanceerd bij het verdeelstuk. 

Hierna zullen we enkele van de stappen in het balanceerproces er uit lichten en u laten zien hoe intuïtief en gemakkelijk het proces is wanneer u de ALPHA Reader en de Grundfos GO Balance-app gebruikt.   

Open eerst de Grundfos GO Balance-app op uw smartphone of tablet en selecteer de ‘‘Radiator- en vloerverwarming optie in het menu. 

NB: Als het niet uw bedoeling is om zoals in dit voorbeeld beide systemen te balanceren, maar alleen de vloerverwarming, selecteert u alsnog deze menu-optie. Dit is omdat de radiatoren bijdragen aan het totale verwarmingssysteem en als zodanig het balanceren van de vloerverwarming zullen beïnvloeden. 

Vervolgens voegt u systeeminformatie toe, waaronder het aantal vloerverwarmingspompen in het huis en een aantal specifieke data.  

Nu bent u klaar om de pomp in te stellen voor de radiatoren. Zet eerst de pomp in toerental drie en activeer de data-overbrengingsmodus. 

Klik de ALPHA Reader op de ALPHA2-pomp die is aangesloten op de radiatoren en wacht tot het ALPHA Reader-symbool rechts bovenin verschijnt. Data van de pomp – debiet, opvoerhoogte, regelstand, etc. – wordt automatisch overgedragen naar de ALPHA Reader.  

Sluit nu alle thermostatische kranen in het huis en de app zal het nuldebiet meten.De volgende stap is het toevoegen van informatie over alle ruimtes in het huis, inclusief de ruimtes met vloerverwarming. 

U kunt zoveel kamers toevoegen als u wilt. De meeste kenmerkende kamers zijn al beschikbaar als standaard keuzes in de app. 

U kunt ook ingevoerde gegevens voor uw kamers opslaan. Dit is handig wanneer u het balanceringsproces tijdelijk moet pauzeren om er later mee verder te gaan. Door op het opslaan-icoon te drukken slaat u uw gegevens op. Op het startscherm kiest u de optie Verder met hydronisch balanceren om de ingevoerde data uit uw bibliotheek te laden. U hoeft slechts uw databestand te selecteren om door te gaan waar u was gebleven. 

Geef het aantal radiatorthermostaatkranen in elke ruimte aan en geef aan of er ook vloerverwarming in de ruimte is. Wanneer een ruimte alleen wordt verwarmd door vloerverwarming, dan zet u het aantal op 0. Voer vervolgens radiatordata in. 

Het debiet naar elke radiator moet nu worden gemeten. Dit wordt gedaan door de thermostaat te verwijderen en het vooringestelde regelventiel volledig te openen. Nu is het tijd om verder te gaan naar de kamers met de vloerverwarming. 

Voor de kamers die worden verwarmd door vloerverwarming moet u het aantal zones in de kamer invoeren. Doorgaans is er slechts één zone in een kamer, maar in grotere kamers kunnen er twee of meer zones zijn.  

Naast de leidingdimensie, moet de onderlinge afstand van de leidingen en tot slot het vloeroppervlak dat wordt afgedekt door de leidingen, worden ingevoerd.

Draai nu the thermostaten in alle ruimtes die worden verwarmd door vloerverwarming op de laagste gewenste waarde.  

Wanneer de ruimte is voorzien van zowel radiatoren als vloerverwarming, dan wordt u gevraagd hoe de warmtebelastingsverdeling wordt verdeeld over de radiatoren en de vloerverwarming.  

Nu is een overzicht van alle details die u heeft ingevoerd beschikbaar. Open vervolgens de twee thermostaatkranen met de grootste flow, om de basis flow voor de radiatoren te meten. Nu bent u klaar om de radiatoren te balanceren. Wanneer het balanceren is afgerond, kunt u de ALPHA Reader verwijderen en uitschakelen. Schakel de ALPHA2-pomp in de AUTOADAPT-stand. 

Nu is het tijd om verder te gaan met het vloerverwarmingssysteem. Klik de ALPHA Reader op de betreffende ALPHA2-pomp en wacht tot het ALPHA Reader-symbool rechts bovenin verschijnt. De data wordt nogmaals automatisch overgedragen naar de ALPHA Reader.

Sluit alle zoneventielen om een kalibratie uit te voeren van het nuldebiet – en u bent klaar om het debiet in elke vloerverwarmingszone te meten. 

Om de flow in de zone voor de entree te meten, moeten zowel het vooringestelde ventiel als het zoneventiel open zijn. 

Is de meting afgerond, sluit dan het zoneventiel maar laat het vooringestelde ventiel volledig open. Herhaal de procedure voor alle zones in het vloerverwarmingssysteem. Tot slot wordt de basisflow gemeten door de twee zone-ventielen te openen met de grootste flow die worden weergegeven in de app. 

Nu kan het balanceren van het vloerverwarmingssysteem beginnen. Open het zoneventiel en pas het vooringestelde ventiel aan totdat de pin zich in de groene zone bevindt. 

Is het balanceren van alle zones afgerond, verwijder dan de ALPHA Reader en schakel deze uit. Zet vervolgens de ALPHA2-pomp in de constante-drukmodus zoals gesuggereerd door de app.

Ook wordt een aanbevolen mengtemperatuur vermeld die is gebaseerd op de ingevoerde kamerdata.

Als het balanceerpoces is afgerond zal de Grundfos GO Balance app automatisch een rapport genereren met alle relevante data. 

Het rapport kan worden gemailed of direct vanuit de app worden geprint, zodat u de huiseigenaar gemakkelijk kunt voorzien van documentatie – hetgeen in sommige landen verplicht is i.v.m. subsidieprogramma‘s.  

Samengevat biedt de Grundfos Balance-app de volgende voordelen wanneer u verwarmingssystemen balanceert met een combinatie van radiatoren en vloerverwarming:

• Gemakkelijke en intuïtieve begeleiding bij elke afzonderlijke stap
• Nauwkeurige balancering afgerond in ca. twee uur
• Er wordt rekening gehouden met de daadwerkelijke frictieverliezen in het specifieke systeem
• Direct beschikbaar rapport met alle relevante data

Vanzelfsprekend zal de Grundfos Balance-app u net zo efficiënt begeleiden bij het balanceren van of alleen de radiatoren of alleen de vloerverwarmingssystemen. Alles wat u hoeft te doen is uw keuze maken in het menu voordat u begint. 

En vergeet niet dat ongeacht het type systeem, de voordelen voor de huiseigenaar zijn hetzelfde: Een lagere rekening voor de verwarming en verhoogd comfort in het hele huis.  

Cursus overzicht

Modules
Modules: 5
Doorlooptijd
Doorlooptijd: 30 minuten
Moeilijkheid
Moeilijkheid: Gemiddeld