Het gebruiken van Grundfos GO Remote in een ALPHA3-installatie

In deze opdracht kijken we naar de praktische kanten van de GO Remote en GO Balance apps en laten we u zien hoe ze werken.

De eenvoudige Grundfos apps GO Remote en GO Balance in combinatie met de ALPHA3 met Bluetooth-aansluiting maken het instellen en monitoren van de pomp en het balanceren van het verwarmingssysteem een stuk handiger. Dit helpt u uw bedrijf te verbeteren en zorgt voor hogere tevredenheid onder uw klanten. 

In deze opdracht kijken we naar de praktische kanten van de GO Remote en GO Balance apps en laten we u zien hoe ze werken. Laten we beginnen. Om te beginnen moet u de GO Remote app op uw smartphone installeren. Deze app is beschikbaar via de AppStore en GooglePlay.

Vervolgens moet er verbinding worden gemaakt tussen GO Remote en de pomp. Open de app en selecteer de Bluetooth-verbinding in de app, druk op de Bluetooth-knop van de ALPHA3, en de app haalt de gegevens van de pomp op.

De eerste keer dat u verbinding maakt tussen de ALPHA3 en GO Remote wordt u automatisch door de setup-wizard heen geleid. 

In de eerste stap kiest u of de installatie zich in een woon- of bedrijfsgebouw bevindt. 

Vervolgens kiest u of het een balanceer- of handmatige setup betreft. Doorgaans is de balanceer-setup voor woongebouwen en kiest u de handmatige setup als het om een bedrijfsgebouw gaat. 

In deze opdracht gaan we alleen uit van een woongebouw, maar we laten u wel zowel een balanceer- als een handmatige setup zien. 

Om in het kort uit te leggen wat we bedoelen met “balanceer-setup“ en “handmatige setup“:

• De balanceer-setup betekent dat u balanceert via de GO Balance app. Wanneer het balanceren is gedaan, raadt de app een regelstand voor de ALPHA3 aan op basis van de applicatie die in de app is geselecteerd.
• De handmatige setup houdt in dat u als installateur de meest geschikte regelstand selecteert voor de toepassing in kwestie, zonder balancering.

We beginnen met de balanceer-setup.

Stelt u zich een radiatorsysteem voor waarin een ALPHA3 is geïnstalleerd. Uw taak is om het verwarmingssysteem te balanceren om het huiscomfort te verbeteren en daarmee mogelijk ook de huiseigenaar te helpen besparen op de energierekening.

Zodra u een balanceer-setup selecteert, opent GO Balance en kunt u met het balanceren beginnen. Als de app niet geïnstalleerd is, wordt u verzocht om de AppStore of GooglePlay te openen en de app te installeren. 

Door simpelweg de stappen in de app te volgen kunt u een systeem in nog geen twee uur balanceren.

Na het balanceren stelt de app de pomp automatisch in op de aanbevolen regelstand.  

Om de balancering te documenteren kunt u de app een balanceerraport laten opstellen dat u met de huiseigenaar kunt delen.

Nu gaan we over op het tweede scenario. Dit keer wil de installateur een pomp in een vloerverwarmingssysteem instellen. De vereiste constante druk is 5,8m. U moet dus de handmatige setup selecteren.

Heeft u de handmatige setup eenmaal geselecteerd, dan is het nodig om de regelstand te kiezen waaronder de pomp zal functioneren. U kunt kiezen uit 6 verschillende standen, namelijk: Radiatorstand, Vloerverwarmingsstand, Radiator + vloerverwarmingsstand, Constante-drukcurve, Proportionele-drukcurve, en Constante curve.

 

Als u kiest voor Constante druk, Proportionele druk of Constante curve, kunt u de curve aan uw vereisten aanpassen. Dit wil zeggen dat u de pomp op basis van een specifiek instelpunt kunt laten werken.

 

Voor Constante-drukcurve en Proportionele-drukcurve kan dit instelpunt overal tussen de minimum- en maximumcurve worden gekozen in stappen van 0,1m.

 

Voor Constante curve kan het instelpunt overal tussen de minimum- en maximumcurve worden gekozen in stappen van 1%.

 

Wij selecteren nu Constante druk, en aangezien dit vloerverwarmingssysteem een constante druk van 5,8m nodig heeft, wijzigen we het instelpunt door de curve naar het juiste punt te slepen.

 

Hier ziet u het dashboard. In het dashboard heeft u snelle toegang tot actuele pompinstellingen, zoals regelstand, bedrijfsmodus en instelpunt. De Grundfos Eye geeft de huidige alarmstatus aan, en u kunt belangrijke gegevens zoals actuele stroom en stroomverbruik inzien. 

Op het dashboard vindt u ook de menu‘s Status, Instellingen, Schema, Alarmen & waarschuwingen, en Assistentie. 

U kunt op elk moment de pompgegevens in het statusmenu inzien. Alle belangrijke prestatiegegevens kunnen worden opgezocht. 

Het Instellingen-menu biedt een overzicht van alle instellingen van de pomp en de mogelijkheid om de instellingen indien nodig aan te passen.

Hier vindt u ook firmware-updates wanneer deze beschikbaar zijn.

In het Schema-menu kunt u de pomp volgens een tijdsschema laten functioneren en de Zomerstand activeren zoals uitgelegd in opdracht 2.

Het menu Alarmen en waarschuwingen toont een log van alle storingen van de pomp vanaf het moment waarop hij geïnstalleerd werd. Het resetten van de pomp na een storing kan in de app worden gedaan door op de power/debiet-knop in het gebruikersinterface te drukken.

Als laatste in de lijst hebben we het Assistentie-menu. Hier kunt u het volgende krijgen:

• Assistentie voor het instellen van de pomp
• Assistentie voor storingsadvies
• Activeren van ontluchting van de pomp

Onder Bedrijfsmodus vindt u de mogelijkheid om de pomp te starten, stoppen of te laten functioneren bij de maximum- of minimumprestatiecurve.

Wanneer u klaar bent met het instellen van de ALPHA3 kunt u de pomp opstarten door simpelweg op “Normaal“ te drukken.

Voordat u de pomp verlaat, kunt u een rapport laten aanmaken dat de installatie van de pomp documenteert. Dit rapport kunt u met de huiseigenaar delen. 

Als laatste moet u de verbinding tussen de GO Remote app en de pomp verbreken. Dit doet u door op het betreffende icoon onderaan het dashboard te drukken. Het draadloos-icoon onderaan het gebruikersinterface gaat dan uit.

Dus, om deze module nog even samen te vatten, dit is hoe u de GO Remote app met de ALPHA3-pomp gebruikt:

• De GO Remote is makkelijk te gebruiken door middel van de setup-wizard en het intuïtieve dashboard.
• U kunt een balanceer-setup of handmatige setup zonder balancering kiezen
• Het dashboard biedt een volledig overzicht van de actuele status van de ALPHA3 en de pompinstellingen zijn makkelijk aanpasbaar

Cursus overzicht

Modules
Modules: 3
Doorlooptijd
Doorlooptijd: 20 minuten
Moeilijkheid
Moeilijkheid: Gevorderd