Het garanderen van een continu hoog rendement in waterinlaattoepassingen

Hier leest u de meest voorkomende redenen voor efficiëntieverlies en hoe u dit kunt tegengaan.

De pompcapaciteit in waterinlaattoepassingen verandert onvermijdelijk na verloop van tijd.

In deze opdracht maakt u kennis met de meest voorkomende redenen voor efficiëntieverlies en leert u wat er gedaan kan worden om de daling te stoppen.  

De enige echte manier om de conditie van uw pomp te kennen, is door deze te controleren.

Dit kan door de pomp af en toe of op vastgestelde tijdstippen handmatig te inspecteren. De meest effectieve manier is onlinecontrole op afstand, die kan worden ingesteld met waarschuwingen en alarmen. Zo kan er direct actie ondernomen worden als de gegevens niet meer de gewenste waarden weergeven of als er onmiddellijk ingegrepen moet worden.

De meest voorkomende redenen dat een pomp vermogen verliest, zijn:

  • Veranderingen in de vraag naar water
  • Veranderingen in het statisch waterpeil
  • Wrijvingsverlies in het systeem
  • Of dat de pomp versleten is.

Laten we deze punten een voor een bekijken en zien hoe deze problemen opgelost kunnen worden. 

Een verandering in de waterbehoefte kan worden veroorzaakt doordat er steeds meer consumenten worden toegevoegd aan het systeem, of omdat bestaande consumenten zijn verwijderd.
Door deze veranderingen draait de pomp niet meer met het maximale rendement - bijvoorbeeld omdat er een groter debiet nodig is en daardoor de druk daalt.

Een oplossing hiervoor is een pomp vervangen door een pomp die voldoet aan de dimensioneringseisen. Hierdoor bespaart u energiekosten en levert uw pomp betere prestaties.

Een andere oplossing is het plaatsen van een variabele toerentalregelaar die de pompprestaties automatisch aanpast aan de vraag, door middel van een snelheidsregeling en ervoor zorgt dat de pomp altijd met het hoogste rendement draait. Als de vraag naar water stijgt, kan ook worden overwogen een extra bron te ontwerpen.

Laten we nu eens kijken naar het statisch waterpeil Als het statisch waterpeil zakt, verandert de drukbehoefte eveneens. De pomp moet het water verder omhoog pompen om de daling in het statisch waterpeil te compenseren - daardoor daalt de druk.

Als het statisch waterpeil blijft zakken, dan zal de pomp uiteindelijk niet meer kunnen voldoen aan de drukbehoefte en moet hij vervangen worden.

Soms kan een variabele toerentalregelaar helpen, omdat hierdoor de pomp met een iets hogere snelheid kan draaien. Let er echter wel op dat een hogere snelheid de motorbelasting vergroot, dus controleer altijd of de motor over voldoende energiereserve beschikt om op de vereiste snelheid te kunnen draaien.

De efficiëntie van de pomp kan ook verminderd worden door wrijvingsverlies in de leidingen als zich daar in de loop van de tijd kalkaanslag ontwikkelt.

Kalkaanslag kan niet worden voorkomen en in situaties waarin veel kalk wordt afgezet, kan het nodig zijn de leidingen te reinigen of te vervangen.

Er bestaat echter een andere en een meer langdurige oplossing als er vroeg in het ontwerpproces van de bron rekening mee wordt gehouden. Door gebruik te maken van flexibele slangen in plaats van traditionele leidingen, wordt elke keer dat de pomp start de kalkaanslag aan de binnenzijde van de flexibele slang afgebroken, aangezien de slang automatisch licht uitzet wanneer deze onder druk wordt gezet.

Tenslotte is er nog de kwestie van slijtage.  Pompen draaien jarenlang probleemloos als het water schoon is en geen zand of andere schurende deeltjes bevat. Maar als een pomp zand blijft produceren, verslijt de pomp sneller dan normaal. Hoe snel is niet te zeggen, maar uiteindelijk vernietigt de pomp zichzelf.

Soms kunnen deze problemen tot het minimum beperkt worden door simpelweg het debiet te verlagen. In de meeste gevallen is dit echter niet voldoende.
Het installeren van een apparaat dat het zand van het water scheidt voordat het in de pomp terecht komt, zou ook een oplossing kunnen zijn. Aan de andere kant is alleen een herstelproces van een bron of een nieuwe bron de oplossing.

Het controleren van pompen en bronnen is dus erg belangrijk. Dan kunt u veranderingen in de flow en de druk, verhoogd energieverbruik of andere afwijkingen van de ingestelde prestatiecurve direct opmerken en erop inspelen en daarmee het hoge rendement van uw watertoepassing handhaven.

Cursus overzicht

Modules
Modules: 5
Doorlooptijd
Doorlooptijd: 25 minuten
Moeilijkheid
Moeilijkheid: Gemiddeld