Pompdimensionering in grondwatertoepassingen

Ontdek hoe u dompelpompen kunt dimensioneren voor optimale prestaties in een bron en hoe u de levensduur kunt verlengen.

In deze opdracht leert u hoe u dompelpompen kun dimensioneren voor het leveren van optimale prestaties in bronnen. Er zal ook kort worden ingegaan op andere uitdagingen waarmee rekening gehouden moet worden om
het rendement van de installatie te vergroten en te zorgen voor een lange, probleemloze levensduur.

Het belangrijkste bij het dimensioneren van een pomp is de capaciteit. De bestekschrijver heeft de piekvraag voor water tijdens de drukste periode berekend en kan de waarde vaststellen. De putboorder moet vervolgens testen hoeveel water de bron kan leveren - deze informatie is belangrijk om rekening mee te houden om overpompen te voorkomen.

Vervolgens moet de vereiste druk van de pomp worden geschat - de zogenaamde opvoerhoogte. Daarbij moet rekening gehouden worden met vier parameters:

  • De benodigde druk in het watertoevoersysteem
  • Het wrijvingsverlies in het systeem 
  • De elevatie
  • En tot slot de wateronttrekking

De wateronttrekking is het verschil tussen het statisch waterpeil en het dynamisch waterpeil: de afstand tot het water als de pomp draait.

Hoe groter de wateronttrekking tijdens het draaien van de pomp, hoe meer druk er nodig is om het water naar de oppervlakte te brengen.

Hier een voorbeeld om te laten zien hoe de druk wordt berekend.

Laten we zeggen dat de vereiste druk voor het watertoevoersysteem 3 bar is - of 30 meter opvoerhoogte, dan is het wrijvingsverlies 2,5 bar - of 25 meter opvoerhoogte, dan is de elevatie 50 meter en tot slot is de onttrekking 5 meter.

De totale druk die de pomp moet leveren, is de som van de vier elementen, dus 110 meter of 11 bar.

Als er meer pompen in een veld draaien (een gebied met meer dan 1 bron), is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de wateronttrekking waarschijnlijk zal stijgen als de pompen op hetzelfde moment draaien.  Dit houdt in dat de pomp waarschijnlijk meer druk nodig heeft om het benodigde vermogen te leveren.

De gevolgen van niet juist gedimensioneerde pompen zijn concreet. Een te kleine pomp geeft een lager debiet of lagere druk, wat betekent dat hij waarschijnlijk niet de gewenste capaciteit per uur of de vereiste opvoerhoogte kan leveren. Een te grote pomp verlaagt daarentegen de energie-efficiëntie en leidt tot onnodig hoge bedrijfskosten.    

Laten we ten slotte eens kijken naar een paar andere parameters waarmee rekening gehouden moet worden alvorens een dompelpomp te selecteren.

Dompelpompen zijn verkrijgbaar in drie soorten roestvrijstaal. Welke u moet kiezen, is afhankelijk van hoe corrosief het water is. Hoe agressiever het water, des te hoger de kwaliteit van het roestvrijstaal moet zijn.

De motor wordt gekoeld door het bronwater. Als de watertemperatuur hoger is dan een bepaalde grens, moet de motor anders worden afgesteld. De meestgebruikte oplossing is het gebruik van een grotere motor met meer energiereserve.

Variaties in de voedingsspanning, zoals onder- of overspanning of onbalans tussen fasespanningen kunnen de motor beschadigen. Door middel van een motorbeveiliging kunt u de installatie efficiënt beschermen tegen deze externe bedreigingen en er zeker van zijn dat de pomp te allen tijde betrouwbaar werkt. 

Tot slot is het verstandig om een waterbestendige kabel te kiezen voor dompelinstallaties. Als water in een kabel komt, gaat deze kapot en moet de hele pomp uit de put gehaald worden om een nieuwe kabel te monteren. Dat is een kostbare aangelegenheid die absoluut voorkomen dient te worden.

Voor optimale prestaties, een lange levensduur en aantrekkelijke bedrijfskosten:  

  • Dimensioneer de pomp op de juiste manier
  • Kies het pompmateriaal dat past bij de waterkwaliteit 
  • Bescherm de pomp tegen externe bedreigingen 
  • En kies waterbestendige kabels

Cursus overzicht

Modules
Modules: 5
Doorlooptijd
Doorlooptijd: 25 minuten
Moeilijkheid
Moeilijkheid: Gemiddeld