SQ/SQE beschermingskenmerken: Droogloopbescherming

Leer in deze module meer over de ingebouwde drooploopbeveiliging van de SQ/SQE pomp en de vele andere voordelen voor zowel installateurs als huiseigenaren.

De serie Grundfos SQ/SQE dompelpompen is uitgerust met 3 unieke beveiligingsfuncties.

In deze video concentreren we ons op droogloopbeveiliging. Om dit kenmerk te illustreren, vergelijken we de SQ/SQE-pompen met een conventionele 4-inch dompelpomp.

Hoe drooglopen kan ontstaan
Laten we eerst eens nader bekijken waarom drooglopen kan optreden. Het statische waterniveau rond een put zal stijgen en dalen, afhankelijk van hoeveel het regent en hoeveel water er in het gebied wordt gepompt. Wanneer je een pomp in een put aanzet, trekt deze het water naar de pompinlaat, waardoor een kegel gevormde afzuigzone ontstaat. Als het statische waterniveau te laag is of als de pompcapaciteit de maximale putopbrengst overschrijdt, zal de afzuiging het waterniveau in de put onder de inlaat van de pomp brengen. Dit betekent dat die pomp zonder water zal draaien.

Een conventionele 4”-pomp kan een dergelijke droogloopsituatie niet detecteren. Hij blijft gewoon draaien, alleen zonder de essentiële waterstroom om de motor te koelen en de pomplagers te smeren. Het resultaat is behoorlijke slijtage van de lagers en een onmiddellijk risico op oververhitting.

Als de motor een ingebouwde thermische beveiliging heeft, wordt deze uitgeschakeld zodra een bepaalde motortemperatuur wordt gedetecteerd. Maar zodra de motor is afgekoeld, zal deze automatisch opnieuw opstarten en het schadelijke drooglooppatroon herhalen. Zelfs kortstondig drooglopen zal resulteren in verminderde pompprestaties en verlies van levensduur. Als dit langere tijd aanhoudt, kan de pomp volledig kapot gaan als gevolg van slijtage van de onderdelen.

Hoe werkt de ingebouwde droogloopbescherming?
Voor reguliere 4”-pompen vereist bescherming tegen drooglopen extra apparatuur. Bij de SQ/SQE-reeks is dit een ingebouwde functie. Laten we kijken hoe het werkt.

Als het waterniveau in de put onder de inlaat zakt, zal het energieverbruik van de motor drastisch dalen – er is geen water om te transporteren. Deze verandering in de werking wordt onmiddellijk gedetecteerd door de ingebouwde frequentieomvormer, die de motor stopt voordat er schade wordt aangericht. Na 5 minuten zal de pomp automatisch weer gaan werken, maar als het water nog niet is teruggekeerd, stopt de pomp al na 5 seconden met werken. Dit patroon herhaalt zich totdat het water boven het inlaatniveau is gestegen.

De levensduur en prestaties van de pomp blijven hetzelfde na deze zeer korte periodes van drooglopen. Wanneer het waterniveau boven de inlaat stijgt, zal de pomp opnieuw opstarten en onaangetast blijven draaien.

Voordelen drooploopbeveiliging
De voordelen van droogloopbeveiliging voor de SQ/SQE-pompen liggen voor de hand.

  • De installateur vermijdt kostbare en tijdrovende servicebezoeken omdat pompen beschadigd raken door langdurig drooglopen.
  • De huiseigenaar heeft toegang tot water, wanneer dat in de put beschikbaar is, met een pomp die zichzelf beschermt en jarenlang betrouwbaar blijft draaien.

Cursus overzicht

Modules
Modules: 7
Doorlooptijd
Doorlooptijd: 40 minuten
Moeilijkheid
Moeilijkheid: Gemiddeld