SQ/SQE beveiliging: Soft Start

Ontdek hoe de soft start functie werkt van de SQ/SQE pomp en hoe het snelle installatie garandeert en verhoogde betrouwbaarheid.

De serie Grundfos SQ/SQE dompelpompen is uitgerust met 3 unieke beveiligingsfuncties. In deze video concentreren we ons op sof tstart en laten we zien hoe deze functie zowel de installateur als de huiseigenaar ten goede komt. We vergelijker hiervoor de SQ /SQE-serie met een 4” dompelpomp met een conventionele een- of driefasige motor. Laten we beginnen met de 4” pomp.

Direct On Line
De meest gebruikte startmethode voor motoren in conventionele pompen van 4 inch wordt Direct On Line (DOL) genoemd. Eenvoudig gezegd: volle snelheid vooruit. Eenfasemotoren kunnen niet zonder hulp starten bij gebruik van DOL. Ze hebben een apparaat nodig dat een motorstarter wordt genoemd om de motor aan de praat te krijgen. De motorstarter kan in de motor worden geïntegreerd, maar wordt vaak extern tussen de netwerkkabel en de voedingskabel gemonteerd, wat extra installatiewerk vergt.

Driefasige motoren hebben geen motorstarter of DOL-start nodig. Dus waarom is dit een probleem? Wanneer een pompmotor wordt gestart met DOL, wordt het nominale toerental vrijwel onmiddellijk bereikt. Tijdens de eerste milliseconden van de start kan de motorstroom een niveau bereiken dat tot 7x hoger is dan de nominale waarde.

Deze methode kent verschillende nadelen:

  1. Het abrupt opstarten kan leiden tot storingen van andere elektrische apparaten die op dezelfde stroomvoorziening zijn aangesloten, bijvoorbeeld verlichting. 
  2. Het kan ook een waterstoot veroorzaken, waardoor een vloeistofhamereffect ontstaat. Deze uitbarstingen kunnen de levensduur van de installatie verkorten.
  3. Ten slotte kan het ervoor zorgen dat de pomp in de put gaat verschuiven als fysieke tegenreactie op de versnelling van de roterende delen. 

Dit zal ook bijdragen aan een kortere levensduur van het systeem.

Geïntegreerde frequentieomvormer
Laten we nu eens kijken naar de SQ/SQE-serie. Alle pompen in deze serie hebben een geïntegreerde frequentieomvormer en vereisen geen motorstarter. Dankzij de kenmerken van de geïntegreerde frequentieomvormer biedt de pomp een soepele opstart . Het motortoerental neemt langzaam toe en bereikt binnen 2 seconden de nominale waarde.

Deze langzame snelheidstoename houdt de motorstroom laag en elimineert het risico op elektrische storingen. Bovendien neemt het debiet proportioneel toe met het motortoerental, waardoor er geen plotselinge waterstoten uit de kranen ontstaan. Terwijl de pompbewegingen tot een absoluut minimum worden beperkt.

Voordelen samengevat
Laten we de voordelen nog eens samenvatten. Over het geheel genomen vermindert de zachte start de belasting van de elektrische en mechanische installatie.

Voor de installateur betekent de zachte start een snelle en eenvoudige installatie, zonder dat er motorschakelaars nodig zijn. Voor de huiseigenaar betekent de zachte start dat er geen storingen optreden in elektrische apparaten en dat er geen plotselinge wateruitbarstingen optreden wanneer de pomp start. Het betekent ook dat de pomp jarenlang betrouwbaar zal werken, met minimale slijtage aan het systeem.

Cursus overzicht

Modules
Modules: 7
Doorlooptijd
Doorlooptijd: 40 minuten
Moeilijkheid
Moeilijkheid: Gemiddeld