Het optimaliseren van een temperatuurregelsysteem

Leer hoe u een temperatuurregelsysteem kunt optimaliseren en hoe u kleppen overbodig maakt

In industriële toepassingen is de juiste procestemperatuur essentieel voor productie-efficiëntie, betrouwbaarheid en kwaliteit van de eindproducten.

In deze opdracht krijgt u een korte inleiding tot temperatuurregeling, worden de voordelen van systeemoptimalisatie uitgelegd en bieden wij u een intelligente oplossing. Maar laten we beginnen met een snelle definitie:

Temperatuurregeling in industriële toepassingen verwijst naar zowel de regeling van omgevingstemperaturen, bijvoorbeeld koeltunnels in slachterijen, als de regeling van temperaturen in specifieke substanties, bijvoorbeeld het verhitten van melk bij pasteurisatieprocessen.

Temperatuurregeling omvat verwarmen, koelen en bevriezen tot -123 graden Celsius.

De algemene anatomie van temperatuurregelsystemen is redelijk vergelijkbaar binnen de verschillende toepassingen. In alle gevallen is de pomp slechts een onderdeel in een groot systeem van condensatoren, verdampers, koeleenheden, leidingen, kleppen en koeltorens.

Om zulke systemen te optimaliseren, moet men verder kijken dan de pomp. Uit internationaal onderzoek blijkt dat als men zich alleen op pompen richt dit een energiebesparing van 10% kan opleveren, maar als het hele systeem wordt geoptimaliseerd, dit een energiebesparing van tot wel 30% kan opleveren.

Optimalisatie betekent ook kijken naar de lange termijn. Bij temperatuurregeling zijn de bedrijfskosten 20 keer zo hoog als de aanschafkosten, wat betekent dat een sterke nadruk op totale kosten gedurende de levenscyclus zal leiden tot grote besparingen.

Met dit in het achterhoofd wordt het kiezen van de juiste strategie voor temperatuurregeling steeds belangrijker.

Er zijn in principe drie manieren om een verwarming, koeling of vriessysteem te regelen:

Een van de meest voorkomende manieren is het gebruik van pompen met constant toerental met smoorkleppen die de hoeveelheid water regelen die in de warmtewisselaar stroomt. Dit is echter geen efficiënte strategie, omdat de klep een aanzienlijk drukverlies genereert bij het sluiten, en het drukverlies altijd gelijk is aan energie die verloren gaat. Bovendien is de klep zelf lawaaierig en moet hij regelmatig worden onderhouden.

Een andere strategie is het toevoegen van een frequentieomvormer en een sensor, die het drukverschil bewaakt en regelt. Zo vermijdt u hoge druk aan de klep en daarmee drukverlies. Hoewel dit het energieverbruik verlaagt, vertrouwt het systeem nog steeds op een regelklep voor het regelen van de doorstroming van water naar de warmtewisselaar.

Er bestaat echter een derde manier. Bij Grundfos raden wij aan om op vraag gestuurde systemen te creëren. Dit kan worden bewerkstelligd door het installeren van intelligente pompen voorzien van temperatuursensoren die de uitlaattemperatuur meten en een signaal aan de pomp geven om de waterstroom daarop aan te passen. Dit maakt smoorkleppen overbodig en zorgt te allen tijde voor een efficiënte werking, ongeacht het belastingsprofiel.

Laten we het nog even samenvatten.

• Voor een intelligente temperatuurregeling is het nodig om verder te kijken dan de pomp en de nadruk te leggen op het systeem

• Om te zorgen voor een geoptimaliseerd systeem is het noodzakelijk om te kijken naar de totale levenscycluskosten, niet alleen de aanschafkosten

• Door het ontwerpen van vraag gestuurde systemen kunt u uw systeem vereenvoudigen, onderhoudskosten verlagen, geluid verminderen en efficiëntie verhogen

Cursus overzicht

Modules
Modules: 4
Doorlooptijd
Doorlooptijd: 30 minuten
Moeilijkheid
Moeilijkheid: Advanced