Een inleiding op waterpompsystemen op zonne-energie

Leer over de basisprincipes van waterpompystemen op zonne-energie en de verschillende toepassingen waarvoor deze kunnen worden gebruikt.

Sommige energiebronnen, zoals diesel, kunnen onnodig duur zijn wat betreft het functioneren van pompen. Gelukkig bestaat hier een oplossing voor: zonne-energie. Zonne-energie levert betrouwbare energie zonder enige bedrijfskosten waardoor het de perfecte combinatie is voor elk waterpompsysteem, ongeacht of het gaat om een systeem voor waterproductie of voor de distributie van water.

In deze trainingsmodule maakt u kennis met waterpomp- systemen op zonne-energie. Als eerste vertellen we over zonne-energie in het algemeen en de prestaties die u doorgaans kunt verwachten. Daarna gaan we dieper in op de voordelen van waterpomp- systemen op zonne-energie.

Als laatste gebruiken we een specifiek voorbeeld om te laten zien hoe een waterpompsysteem op zonne-energie zeer effectief kan worden gebruikt. Laten we beginnen. Het gebruik van zonne-energie wordt wereldwijd steeds populairder en wordt al voor verschillende doeleinden ingezet zoals het leveren van energie voor woonhuizen en bedrijfsgebouwen.

Zonnestraling kan op een zonnige dag zo‘n 600-1000 W/m2 opleveren. Bij bewolkt weer levert het doorgaans zo‘n 50-300 W/m2 op. Maar de prestaties van de panelen zijn niet alleen afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht. Ze worden ook beïnvloed door de temperatuur. Bij hoge temperaturen daalt het voltage, maar blijft de stroom nagenoeg hetzelfde, waardoor er minder energie wordt geproduceerd.

Op een perfecte dag krijgen de panelen zo‘n 10 uur aan zonlicht. Dat betekent echter niet dat u 10 uur lang evenveel energie ontvangt. Wanneer de zon om 6 uur opkomt is de hoeveelheid straling niet genoeg om de panelen stroom op te laten wekken. Doorgaans ontvangt uw zonnepompsysteem de grootste hoeveelheid energie tussen 10 uur ‘s ochtends en 4 uur ‘s middags, dus wanneer de zon het hoogst staat.

Met betrekking tot de stroomvoorziening voor waterpompsystemen is pomptechnologie op zonne-energie de laatste jaren steeds populairder geworden. We gaan nu wat dieper in op de redenen hiervoor. Om te beginnen zijn er de kosten. Voorheen waren de investeringskosten voor zonnepanelen nogal aan de hoge kant. Maar de prijs van zonnepanelen daalt ook nu nog steeds verder waardoor de terugverdientijd nog korter wordt dan hij al was.

Doordat de stroom via zonne-energie wordt opgewekt, zijn de bedrijfskosten nihil. Ter vergelijking: de bedrijfskosten van een dieselgeneratoor zijn juist extreem hoog. Een ander belangrijk voordeel van waterpompsystemen op zonne-energie zijn de lage onderhoudsvereisten. Sterker nog, het enige onderhoud dat nodig is is het af en toe schoonmaken van de zonnepanelen.

Een dieselgenerator heeft daarentegen juist heel veel onderhoud nodig en ook veel aandacht, aangezien de brandstof regelmatig moet worden bijgevuld. Daarnaast is er de milieuvriendelijkheid van systemen op zonne-energie. Een van de meest vanzelfsprekende voordelen van zonnetechnologie is dat het schone, natuurlijke energie betreft.

Vergeleken bij de vervuilende energie die door dieselgeneratoren wordt opgewekt is het verreweg de meest energie-efficiënte oplossing. Nu dat we de belangrijkste voordelen van zonne-energie hebben besproken is het tijd om te kijken hoe waterpompsystemen op zonne-energie werken. In dit voorbeeld nemen we een kleine boerderij als uitgangspunt.

Als doelstelling nemen we de water- voorziening voor het drenken van vee en als pomp kiezen we de Grundfos SQFlex dompelpomp. Om te beginnen is het nodig om de pomp in een (boor)put te installeren. De pomp stuwt dan het water met zonne- energie omhoog naar een trog voor het vee. Wanneer de trog vol is wordt de pomp automatisch stilgezet door een signaal van de niveauschakelaar dat via de CU200 besturings- eenheid wordt verstuurd.

U kunt echter ook gewoon blijven pompen, en het water in een tank opslaan om het later te kunnen gebruiken. Dit is één voorbeeld hoe waterpompsystemen op zonne-energie kunnen worden gebruikt. Andere toepassingsmogelijkheden zijn het pompen van water naar afgelegen huizen, landbouwirrigatie en het leveren van water in plattelandsgebieden waar geen stroomnet beschikbaar is.

Hiermee is de basis van waterpompsystemen op zonne-energie besproken. Laten we de belangrijkste voordelen nog eens kort doornemen. Zonnepanelen worden steeds goedkoper. In combinatie met het feit dat ze geen bedrijfskosten veroorzaken maakt dit de terugverdientijd steeds korter. Waterpompsystemen op zonne-energie vereisen als ze eenmaal draaien amper onderhoud.

En natuurlijk: waterpompsystemen op zonne- energie draaien op schone, natuurlijke stroom. 

Cursus overzicht

Modules
Modules: 3
Doorlooptijd
Doorlooptijd: 25 minuten
Moeilijkheid
Moeilijkheid: Gemiddeld