Een was- en reinigingssysteem compacter maken

Bekijk de video en kom te weten hoe een Wash & Clean systeem kan worden ontworpen als een compact, draagbaar systeem zonder daarbij afbreuk te doen aan kracht of efficiëntie.

Tijdens deze opdracht leert u hoe compactheid in de ontwerpfase kan leiden tot een veel eenvoudiger maar even efficiënt systeem.

We gaan dit illustreren door middel van een was- en reinigingssysteem.

In een was- en reinigingssysteem is de ruimte meestal beperkt.

Het is dus van cruciaal belang dat de pompen compact zijn, en nog steeds in staat zijn om zeer hoge druk te leveren.

Verder zijn er meestal drie functies verbonden met hetzelfde spuitpistool:

Schuimverdeling onder lage druk, spoelen onder gemiddelde druk en reiniging onder hoge druk. De verschillende functies vereisen verschillende drukniveaus, die allemaal worden geleverd door één pomp – en dat is een hele uitdaging als u wilt dat de oplossing ook nog compact en draagbaar is.

Maar voordat we doorgaan naar de oplossing gaan we eerst kijken hoe een standaard was-en reinigingssysteem van 20 bar eruit ziet.

Meestal is een relatief grote pomp, zoals de Grundfos CR5-36, ingebouwd in een karretje of aan de muur gemonteerd. De pomp kan door zijn enorme omvang een hoge druk leveren bij een laag toerental, tmaar qua mobiliteit mankeert er aan deze oplossing nog wel het een en ander.

Laten we eens kijken hoe het mogelijk is om een even krachtig, maar veel compacter was- en reinigingssysteem te ontwerpen.

De sleutel hiertoe is een snelle werking.

Laten we eens kijken wat dat precies inhoudt.

Als u een compacter systeem wilt, zult u de pomp kleiner moeten maken.

Dit is meestal geen optie omdat kleinere pompen zijn ontworpen voor werking bij lage druk en deze zijn dus niet geschikt voor was- en reinigingssystemen - maar het Grundfos CR-assortiment biedt een oplossing.

De compacte CRE3-pomp kan worden aangepast aan een hoge werksnelheid.

Als u deze voorziet van een krachtige motor en deze op een veel hogere snelheid dan normaal laat draaien, kunt u dezelfde prestaties behalen als met een veel grotere pomp.

En dit is de essentie van een snelle werking.

De pompprestaties verhogen. Eerlijkheidshalve moet erop gewezen worden dat aangezien we de pomp op een laag efficiëntieniveau laten werken, dit een impact heeft omdat de motor acht keer meer vermogen verbruikt wanneer we de snelheid verdubbelen.

Maar voor de meeste faciliteiten met was- en reinigingssystemen geldt dat de productie tijdens het reinigen moet stoppen, dus voor hen is het veel  belangrijker dat het systeem te allen tijde snel en effectief werkt, dan dat het systeem én minimaal stroomverbruik heeft.

Tot slot gaan we even kort in op enkele functies die kenmerkend zijn voor een compact en hoogwaardig was- en reinigingssysteem.

Met de functie ‘draaien op vermogenslimiet’ kan de motor de snelheid verhogen tot het vermogenslimiet van de motor is bereikt.

Zoals in de grafiek te zien is, kunt u altijd meer druk uit dezelfde pomp halen door de snelheid te verhogen, zolang het nominale vermogen van de motor maar niet wordt overschreden.

Daardoor beschikt u over een veel groter werkingsgebied.

Zoals u kunt zien in de rode curves, maakt de pomp op nominale snelheid geen gebruik van het maximaal beschikbare vermogen van de motor.

Maar als we de snelheid van de pomp verhogen totdat we het maximaal  beschikbare vermogen van de motor hebben bereikt, zoals u kunt zien op de groene curve, zijn er meer mogelijkheden om extra druk aan de pomp toe te voegen.

Hierdoor kunt u uw geld optimaal benutten. Tot andere belangrijke functies van een slim was- en reinigingssysteem behoort een stopfunctie die de pomp onmiddellijk stopzet wanneer het reinigingsproces stopt.

Er is ook een digitale ingang voor verschillende instelpunten en voor een snelle aanpassing van het reinigingsproces.

En tot slot zijn er ingangen voor het meten van diverse eigenschappen van de installatie, en uitgangen voor het bedienen van externe apparatuur.

Kortom, het is echt mogelijk om een compact systeem te ontwerpen dat is net zo krachtig is als het grotere alternatief.

En waarom genoegen nemen met een onhandig was- en reinigingssysteem met enkele instellingen, als met een alternatieve, intelligente mindset een compacte en toch even krachtige oplossing mogelijk is waarmee optimaal gebruik gemaakt kan worden van het beschikbare vermogen en druk.

Door te kiezen voor een intelligent e, hoogwaardige pomp, krijgt u een compactere en gemakkelijk draagbare unit – ideaal voor wandmontage en mobiel e was- en reinigingssystemen.

 

Cursus overzicht

Modules
Modules: 3
Doorlooptijd
Doorlooptijd: 21 minuten
Moeilijkheid
Moeilijkheid: Advanced