Een inleiding tot drukopvoerpompen voor residentieel gebruik

Ontdek meer over de verschillende toepassingen voor drukopvoerpompen in residentiële gebouwen en waar u rekening mee moet houden bij het kiezen van een drukopvoerpomp.

Residentiële gebouwen zijn er in alle groottes, van een appartement van minder dan 50 m² tot een villa van meer dan 400 m²; van gebouwen van één of twee verdiepingen tot hoge appartementsblokken; en stuk voor stuk worden ze gebruikt om in te wonen.

En ongeacht de grootte of het type huis hebben ze allemaal voldoende en stabiele waterdruk nodig. In residentiële gebouwen kunnen drukopvoerpompen worden gebruikt om water uit verschillende bronnen op druk te brengen.

Niet alle drukopvoerpompen zijn echter hetzelfde. Om de juiste pomp voor de juiste taak te kiezen, moet u goed weten waarvoor de pom zal worden gebruikt.

Bijvoorbeeld om de druk te verhogen van:

  • Waterleidingen
  • Ondiepe put
  • Wateropslagtank
  • Daktank of met behulp van een doorvoerpomp.

De specifieke toepassing van de pomp is bepalend voor het type pomp dat u nodig hebt.

In deze ECADEMY-cursus ontdekt u enkele van de belangrijkste kenmerken waar u rekening mee moet houden bij het kiezen van een drukopvoerpomp voor elk toepassingstype.

Druk verhogen van leidingwater De druk van het water varieert aanzienlijk afhankelijk van de vraag Om de waterdruk te stabiliseren in een residentieel gebouw kan een drukopvoerpomp worden geïnstalleerd om de druk te verhogen en/of te egaliseren; als dit is toegestaan door de lokale wetgeving.

Voor informatie over hoe u de juiste pomp kiest om de druk van leidingwater te verhogen, bekijkt u de module voor leidingwater. Ondiepe put Om water uit een ondiepe put te pompen is een pomp nodig die de negatieve inlaatdruk aankan en vaak buiten wordt gebruikt.

Voor informatie over hoe u de juiste pomp kiest om de druk vanuit een ondiepe put te verhogen, bekijkt u de module voor ondiepe putten. Wateropslagtank Wateropslagtanks kunnen boven of onder de grond zijn geplaatst, hebben schommelende waterstanden en bevatten vaak puin en onzuiverheden.

Dit zijn slechts een paar van de dingen waar u rekening moet mee houden bij het kiezen van de juiste pomp voor het opvoeren van de druk uit een opslagtank. Bekijk de module voor wateropslagtanks voor meer informatie.

Daktank Een wateropslagtank kan ook op het dak worden geïnstalleerd. In dat geval moet ook rekening worden gehouden met de situatie op of onder het dak. Voor informatie over hoe u de juiste pomp kiest om de druk vanuit een daktank te verhogen, bekijkt u de daktankmodule.

Doorvoerpomp Om water van de ene tank naar de andere door te voeren, hebt u een pomp nodig die het water zo snel mogelijk kan verplaatsen indien nodig, meestal in een opwaartse richting.

Voor meer informatie over de kenmerken van doorvoerpompen, bekijkt u de module over doorvoerpompen.

Cursus overzicht

Modules
Modules: 6
Doorlooptijd
Doorlooptijd: 25 minuten
Moeilijkheid
Moeilijkheid: Gevorderd