Hoe kiest u de juiste pomp om de druk vanuit een daktank te verhogen

Ontdek hoe u de waterdruk vanuit een daktank verhoogt en hoe u de juiste pomp voor de juiste taak kiest.

Wanneer een wateropslagtank op het dak van een huis wordt geplaatst, verschillen de vereisten voor de gebruikte opvoerpomp van de vereisten voor pompen om water uit een boven- of ondergrondse opslagtank te pompen. In sommige gevallen kan zwaartekracht voldoende druk leveren om water uit een daktank te verdelen zonder pomp.

Als de waterdruk in de kranen echter te laag wordt, kan een opvoerpomp nodig zijn om de waterdruk te verhogen. Wanneer een opvoerpomp op het dak is geïnstalleerd samen met een opslagtank, kan het water uit de tank in het huis een hoge druk hebben.

Om leidingen of installaties, zoals toiletten in het huis te beschermen, moeten pompen die worden gebruikt voor het pompen vanuit daktanks worden geselecteerd op basis van maximale druk of moet een pomp worden gebruikt waarvan u de druk kunt aanpassen.

De plaatsing van de pomp bepaalt welk soort pomp nodig is. Als de pomp op het dak bij de tank wordt geplaatst, moet deze bestand zijn tegen de zware omstandigheden van grote temperatuurschommelingen, wind, regen en stof.

Dit kan worden beperkt door de pomp onder het dak van het huis te plaatsen; maar zo staat de pomp dichter bij de bewoners, waardoor een pomp nodig is die minder lawaai maakt. Net zoals bij wateropslagtanks op of onder de grond, kunnen daktanks luchtbellen, vuil en puin bevatten.

Daarom moet de opvoerpomp goed lucht kunnen verwerken en bij voorkeur zijn uitgerust met een afzonderlijk inlaatfilter voor bescherming. Ook een daktank kan opdrogen als er meer water wordt gebruikt dan de tank wordt gevuld. Daarom raden we u aan een pomp met droogloop- beveiliging te kiezen om schade aan de pomp te voorkomen.

Voor drukverhoging vanuit een daktank raden we de Grundfos UPA, SCALA1 of SCALA2 aan. De UPA is ideaal voor installatie binnenshuis, omdat dit een compacte pomp is en rechtstreeks op de leiding wordt geplaatst met een laag geluidsniveau. Deze pomp is echter niet bestand tegen de omstandigheden van een buiteninstallatie.

In die gevallen raden we de robuustere SCALA1 of SCALA2 aan. Als u de SCALA1 gebruikt, moet u ervoor zorgen dat u een variant met de juiste uitgangsdruk kiest.

De SCALA2 geeft u de geavanceerdere functie van de zogenaamde ‚perfecte waterdruk‘ waarmee u de druk kunt selecteren die perfect bij de toepassing past, en de pomp past de uitgangsdruk automatisch aan de geselecteerde druk aan.

Aangezien de SCALA2 ook relatief compact en stil is, kan deze zowel binnen als buiten worden geplaatst. Deze pomp biedt ook de meest geavanceerde functies voor het pompen vanuit een daktank. De SCALA1 en SCALA2 hebben allebei een lekalarm waarbij de pomp in alarmmodus gaat als er een lekkende leiding wordt gedetecteerd.

Dit voorkomt schade aan de pomp evenals onnodige starts en stops. Zowel de SCALA1 als de SCALA2 hebben ook een maximale werkingstijd, wat voorkomt dat de pomp ongecontroleerd blijft draaien indien een lekkende leiding wordt beschouwd als vraag in het systeem.

De SCALA2 heeft een maximale werkingstijd van 30 minuten, terwijl de maximale werkingstijd van de SCALA1 instelbaar is via de Grundfos GO app.

Voor meer informatie over de Grundfos UPA, SCALA1 en SCALA2, ga naar www.grundfos.com.

Cursus overzicht

Modules
Modules: 6
Doorlooptijd
Doorlooptijd: 25 minuten
Moeilijkheid
Moeilijkheid: Gevorderd