Hoe kiest u de juiste pomp om de druk vanuit een ondiepe put te verhogen

Ontdek hoe u de waterdruk vanuit een ondiepe put verhoogt en hoe u de juiste pomp voor de juiste taak kiest.

Ondiepe putten worden gedefinieerd als putten met een diepte tot 8 meter. Een pomp kan boven de put worden aangesloten om water in het huis of de tuin hierboven te krijgen.

Bij het kiezen van een pomp voor een ondiepe put, is het in de eerste plaats belangrijk om te kijken waar de pomp zal worden geplaatst. De pomp kan ofwel worden ondergedompeld in het water of droog worden geïnstalleerd. In het laatste geval is de pomp gemakkelijker te installeren, te gebruiken en te onderhouden.

Daarom gaat deze module over dit installatietype. Als een droog geïnstalleerde pomp boven de ondiepe put wordt geplaatst met een negatieve inlaatdruk, moet dit een zelfaanzuigende pomp zijn. We raden ook aan om een terugslagklep te plaatsen om te voorkomen dat water terugstroomt in de put.

Deze kan bij de pompinlaat worden geplaatst of als voetklep op de bodem van de put. Pompen voor ondiepe putten worden vaak buiten geïnstalleerd, waardoor robuuste pompen nodig zijn die de barre omstandigheden aankunnen, zoals regen, stof en grote temperatuurbereiken.

Ondiepe putten bevatten vaak luchtbellen en vuil, waardoor we sterk aanraden om een pomp te kiezen die goed lucht kan verwerken en waar een inlaatfilter op is geplaatst. Zo wordt de pomp beschermd tegen vuil dat zich in de ondiepe put kan bevinden.

Als de ondiepe put droog kan staan, raden we u aan een pomp met droogloop- bescherming te kiezen om schade aan de pomp te voorkomen. De pompen die we aanraden voor het verhogen van de druk vanuit een ondiepe put zijn de Grundfos SCALA2, JET-opvoerpomp of SCALA1.

De SCALA1 en 2 hebben allebei een droogloopbeveiliging, zijn zelfaanzuigend en hebben een ingebouwde terugslagklep. Toch raden we altijd aan een voetklep te plaatsen. De JET-pomp is zelfaanzuigend en kan goed lucht verwerken.

Als u een pomp kiest met drukbeheer, heeft deze standaard droogloopbeveiliging. De JET-pomp is echter niet ideaal voor buiteninstallaties en het moet beschut staan in een tuinhuis of onder een afdak.

Zowel de SCALA1 als de 2 zijn ook ideaal voor buiteninstallatie; de SCALA1 heeft een zeer goede luchtverwerkingscapaciteit, en biedt een groot gebruiksgemak dankzij de kalenderfunctie voor tuinirrigatie.

Voor meer informatie over de Grundfos JET-opvoerpomp, SCALA1 en SCALA2, ga naar www.grundfos.com.

Cursus overzicht

Modules
Modules: 6
Doorlooptijd
Doorlooptijd: 25 minuten
Moeilijkheid
Moeilijkheid: Gevorderd