De juiste doorvoerpomp kiezen

Meer informatie over doorvoerpompen en hoe u de juiste pomp voor de juiste taak kiest.

Bij het verplaatsen van water van punt A naar punt B is een opvoerpomp noodzakelijk om voldoende druk en stijging te creëren. Dit kan nodig zijn bij het gebruik van meerdere watertanks tegelijk in een residentieel gebouw waar u water van de ene tank naar de andere wil overbrengen, bijvoorbeeld van een ondergrondse tank naar een daktank.

Pompen voor ondiepe putten worden vaak buiten geïnstalleerd en moeten robuust zijn en bestand zijn tegen zon, regen, wind en stof. Doorvoerpompen worden meestal gebruikt om wateropslagtanks te vullen; en aangezien dit een taak is die u waarschijnlijk gewoon zo snel mogelijk gedaan wil hebben, is een pomp met vaste snelheid perfect voor de klus.

Bij een doorvoerpomp is een motor met variabele snelheid een onnodige kost. De pomp moet ook in staat zijn om automatisch te starten en te stoppen op basis van de vraag in de tank, wat vaak wordt opgelost door gebruik te maken van een vlotterklep.

Als de druk bij het hoogste aanzuigpunt Hmax boven de startdruk ligt, zal de pomp nooit starten en het is daarom aanbevolen een pomp te kiezen met een aanvullende externe ingang waar een vlotterschakelaar op kan worden aangesloten.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de nabijheid van het residentiële gebouw en omliggende huizen, en zo een pomp te selecteren met een geschikt geluidsniveau dat niet storend is voor bewoners of buren.

Als doorvoerpompen raden we de Grundfos SCALA2, JET pomp of SCALA1 aan. De SCALA2 is meer dan geschikt om water van punt A naar punt B te brengen, is stil en tegelijk robuust voor buitengebruik.

Deze heeft echter extra geavanceerde functies die in de meeste gevallen niet nodig zijn om gewoon water te verplaatsen en dus onnodige kosten betekenen.

Zowel de SCALA2 als de JET-pomp hebben een instelbare inschakeldruk terwijl de SCALA1 is voorzien van een extra externe ingang waardoor een vlotterschakelaar kan worden aangesloten die automatisch de pomp activeert om de tank te vullen wanneer het waterpeil een geselecteerd peil bereikt.

Zowel de SCALA1 als de 2 zijn geschikt voor buiteninstallatie en zijn zeer stil.

De JET-pomp moet in een tuinhuis of onder een afdak worden geïnstalleerd en wordt best niet gebruikt in installaties dicht bij een residentieel gebouw doordat deze vrij luidruchtig is.

Ten slotte kan de SCALA1 worden geïnstalleerd als een dubbele pomp om een hoger debiet te garanderen.

Voor meer informatie over de Grundfos JET-opvoerpomp, SCALA2 en SCALA1, ga naar www.grundfos.com.

Cursus overzicht

Modules
Modules: 6
Doorlooptijd
Doorlooptijd: 25 minuten
Moeilijkheid
Moeilijkheid: Gevorderd