Inleiding op Grundfos Distributed Pumping

U krijgt een inleiding over Grundfos Distributed Pumping en hoe dit de prestaties van HVAC-systemen verbetert met een automatisch gebalanceerd systeem bij elke belasting, significante energiebesparingen en makkelijke inbedrijfstelling.

In deze module kijken we naar de voordelen van Grundfos Distributed Pumping. We leggen ook uit waarom Distributed Pumping de prestaties van HVAC-systemen verbetert.

Er zijn veel zaken waarmee rekening moet worden gehouden bij het ontwerpen van koelwatersystemen voor bedrijfsgebouwen. Voor het koelen van een gebouw maken bestaande koelwatersystemen doorgaans gebruik van grote gecentraliseerde pompen en koelmachines in de technische ruimte om water door de koelwatertak te laten circuleren.

Het regelen van het debiet naar aanleiding van de schommelende vraag naar gekoeld water wordt meestal gedaan met behulp van balanceer- en bedieningskleppen die doorgaans dichtbij de eindapparaten geplaatst zijn. Het uitvoeren van dynamische debietregeling door middel van kleppen smoort de energie die de primaire en/of secundaire pompen opwekken.

Koelwatersystemen met grote primaire pompen of primarire/secundaire pompen inclusief kleppen worden al decennia op deze manier ontworpen waarbij er een enorme hoeveelheid energie verspild wordt. Dit betekent dat er een gigantische potentië­le energiebesparingen kunnen worden behaald met gedistribueerd pompen.

Er bestaan echter problemen die ook gedeeld worden met bestaande koelwatersystemen die leiden tot overmatig overpompen, wat energie verspilt. Ook bestaat er een risico op vermindering van het comfort. Eén van deze problemen is inbedrijfstelling en balancering wat van oudsher een tijdrovende en moeizame klus is maar ook essentieel om te verzekeren dat een systeem zo optimaal mogelijk presteert.

Het balanceringsproces dient regelmatig te worden uitgevoerd om optimale gebouwprestaties te borgen. Wanneer de inbedrijfstelling of balancering niet naar behoren wordt uitgevoerd leidt dit tot slecht presterende systemen en overmatig energieverbruik.

En een onjuist gebalanceerd systeem betekent dat de eindapparaten of te veel, of te weinig debiet krijgen. Dit is vooral te merken bij deellast en leidt tot minder comfort en overmatig bepompen van het systeem wat hand in hand gaat met overmatig energieverbruik. Dat kan ook leiden tot lage Delta T.

Maar wat als we het systeem beter ontwerpen? Onze oplossing is Grundfos Distributed Pumping. Door gebruik te maken van slimme pompen in plaats van kleppen gebruiken we minder energie en maken we tegelijk uw koelsystemen intelligenter.

Een Grundfos Distributed Pumping systeem gebruikt de onderhoudsvrije natlopende MAGNA3 circulatiepomp met ingebouwde toerenregeling en terugslagkleppen om terugstroming te voorkomen. De gedistribueerde pompen zorgen voor optimale druk en debiet op elk moment bij elk eindapparaat dankzij een externe temperatuursensor in het luchtkanaal die op de gedistribueerde pomp is aangesloten.

Dit waarborgt dat het debiet altijd juist is, door aanpassing aan de daadwerkelijke verwarmingscapaciteit. Hierdoor kunnen de primaire pompen die door een nieuwe besturingslogica worden geregeld ook een flink stuk kleiner worden gemaakt dankzij de gedistribueerde pompen. Dit nieuwe ontwerp levert perfect koelcomfort op het juiste moment, op de juiste plek in het gebouw.

Met Grundfos Distributed Pumping kunt u uw gebouw op slimmere wijze koelen met minder energie en de volgende voordelen behalen: Een automatisch gebalanceerd systeem, bij elke belasting Aanzienlijke energiebesparingen Makkelijke en snelle inbedrijfstelling Verbeterd binnenklimaat en comfort

Cursus overzicht

Modules
Modules: 4
Doorlooptijd
Doorlooptijd: 15 minuten
Moeilijkheid
Moeilijkheid: Gemiddeld