87 - Inzicht in ons water

Heb je je wel eens afgevraagd waarom water zich zo gedraagt? We hebben met professor Søren Rud Keiding van de Universiteit van Aarhus gesproken om te horen wat water zo speciaal maakt en waarom het essentieel is voor het leven, de mensen, het klimaat en ons voedsel.

Start de cursus

Cursus overzicht

Modules
Modules: 6
Doorlooptijd
Doorlooptijd: 30 minuten
Moeilijkheid
Moeilijkheid: Gemiddeld

Cursus overzicht

00:04:11

Waarom is water zo fascinerend?

Water is een buitengewoon fascinerende stof en is waarschijnlijk het belangrijkste molecuul op aarde. Luister naar professor Søren Rud Keiding die uitlegt waarom het zo belangrijk is om de eigenschappen van water te begrijpen.

00:03:45

Waarom is water essentieel voor het leven?

Water is belangrijk voor het beschermen en in stand houden van leven; zonder dat zullen we maar een dag of twee leven. Luister naar professor Søren Rud Keiding die vertelt waarom water absoluut essentieel is voor het leven op aarde.

00:03:12

Hoe we de watercyclus beïnvloeden

De waterkringloop en water in het algemeen is wat het leven mogelijk maakt. Onze acties hebben steeds meer invloed op de watercyclus. Luister naar professor Søren Rud Keiding die het belang van de watercyclus bespreekt.

00:04:32

Hoe water ons klimaat drijft

Water heeft sleuteleigenschappen die het uniek maken, met grote gevolgen voor het klimaat en de evolutie van het leven zelf. Luister naar professor Søren Rud Keiding die vertelt over het belang van water om het klimaatsysteem aan te drijven en onze wereld leefbaar te houden.

00:03:42

Hoe verplaatsen we water?

Water is buitengewoon samenhangend, en dat betekent dat we water in elke richting kunnen verplaatsen. Luister naar professor Søren Rud Keiding die de fijne kneepjes van waterstroom en -druk uitlegt.

00:02:29

Water vinden voor ons voedsel

Water vinden en het daar brengen waar het nodig is, is lange tijd een uitdaging geweest voor de voedselproductie. Luister naar professor Søren Rud Keiding over de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd bij het vinden van water voor ons voedsel.

Test uw kennis

Beantwoord enkele vragen om te testen wat u heeft geleerd