Onderzoek En Inzicht

Luchtbehandelingskast

Een luchtbehandelingskast (LBK) wordt gebruikt voor het behandelen en circuleren van lucht als onderdeel van een systeem voor binnenklimaatregeling. De basisfunctie van de LBK is om buitenlucht aan te zuigen, te conditioneren en als frisse lucht toe te voeren aan een gebouw. Alle afvoerlucht wordt verwijderd, waardoor een aanvaardbare binnenluchtkwaliteit wordt gecreëerd. Afhankelijk van de vereiste temperatuur van de behandelde lucht wordt de frisse lucht verwarmd door een terugwinningseenheid of verwarmingsspiraal of gekoeld door een koelspiraal.

In gebouwen waar de hygiënische eisen voor de luchtkwaliteit lager zijn, kan een deel van de lucht uit de ruimtes opnieuw worden gecirculeerd via een mengkamer, wat kan leiden tot aanzienlijke energiebesparingen. Een mengkamer heeft dempers voor het regelen van de verhouding tussen retour-, buiten- en afvoerlucht.

LBK's worden aangesloten op leidingen die de geconditioneerde lucht door het gebouw verspreiden en naar de LBK terugvoeren. Een warmtewisselaar voor warmteterugwinning wordt normaal gesproken op de LBK aangebracht voor energiebesparing en verhoging van de capaciteit. Een LBK die is ontworpen voor gebruik buitenshuis, doorgaans op daken, wordt ook wel een dakunit genoemd.

De LBK is een grote metalen doos met afzonderlijke ventilatoren voor toevoer en afvoer, verwarmingsspiraal, koelspiraal, terugwinningssysteem voor verwarming/koeling, rekken of kamers met luchtfilters, geluiddempers, mengkamer en dempers.

Grundfos levert circulatiepompen en eentraps normblokpompen als onderdeel van de luchtbehandelingskast voor het gedistribueerde pompsysteem.

Gerelateerde producten

Vind producten van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.

Verwante toepassingen

Vind toepassingen van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.