Onderzoek En Inzicht

Luchtverwarming

Een verwarmingssysteem in een gebouw kan zijn gebaseerd op radiatoren, convectoren, vloerverwarming, luchtverwarming of een combinatie hiervan. Het gebruik van luchtverwarming is een snelle maar dure manier om een gebouw te verwarmen.

Bij luchtverwarmingssystemen verwarmt een verwarmingsoppervlak in de LBK de lucht in de inlaat van het ventilatiesysteem voordat deze door het hele gebouw wordt gecirculeerd. Als er verschillende verwarmingsbehoeften zijn door het hele gebouw, kunnen zones met verwarmingsoppervlakken worden ingesteld, zodat de inlaattemperatuur kan worden aangepast voor elke zone.

Het voordeel van luchtverwarming is dat deze snel reageert op veranderingen in de vraag. De inlaattemperatuur kan zeer snel worden geregeld om te voldoen aan een variërende warmtevraag, in tegenstelling tot een systeem op waterbasis met radiatoren en/of vloerverwarming. Luchtverwarming is echter aanzienlijk duurder dan systemen op waterbasis, zowel qua constructie als qua bedrijf.

De specifieke warmtecapaciteit van lucht is ongeveer 1000 J/kg.K, wat aanzienlijk lager is dan de specifieke warmtecapaciteit van water (4200 J/kg.K). Dit betekent dat er 4,2 maal zoveel lucht moet worden verplaatst om hetzelfde verwarmingseffect te hebben als 1 kg water. Daarnaast hebben de ventilatiekanalen aanzienlijk meer ruimte nodig dan een systeem op basis van water met radiatoren, convectoren en vloerverwarming.

Grundfos levert circulatiepompen voor systemen op waterbasis, die de hogere kosten compenseren door het gebruik van fancoils die worden verwarmd door de verpompte vloeistof. Dit verlaagt de kosten voor het transporteren van lucht, maar geluidsoverlast kan een probleem zijn als fancoils met ingebouwde ventilatoren worden gebruikt.

Gerelateerde producten

Vind producten van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.

Verwante toepassingen

Vind toepassingen van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.