Onderzoek En Inzicht

Pompen met dubbele afdichting

Een dubbele afdichting of back-to-back afdichting beschrijft twee asafdichtingen die back-to-back zijn gemonteerd om een hoger niveau van veiligheid en betrouwbaarheid te bieden. De term wordt gewoonlijk gebruikt in de afdichtingstechniek om een configuratie te beschrijven waarbij twee asafdichtingen back-to-back zijn gemonteerd voor toepassingen waarbij geen lekkage van het verpompte medium naar de atmosfeer kan worden geaccepteerd.

Tussen de twee afdichtingen bevindt zich een spervloeistof onder druk. De druk van de spervloeistof is hoger dan de pompdruk. Dit betekent dat eventuele lekkage van de spervloeistof naar de verpompte vloeistof gaat. De druk van de spervloeistof moet minimaal 2 bar zijn of 10% boven de pompdruk. Omdat de schone spervloeistof een hogere druk heeft, dient deze ook als smeermiddel voor alle afdichtingsvlakken.

Grundfos levert CR meertraps en NKG eentraps normblokpompen met back-to-back asafdichtingen, waardoor ze vooral geschikt zijn voor viskeuze en/of schurende media, bijvoorbeeld in industriële processen. De afdichtingsconstructie voorkomt dat het verpompte medium de ruimte tussen de afdichtingen binnendringt, en voorkomt zo buitensporige slijtage.

Gerelateerde producten

Vind producten van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.

Verwante toepassingen

Vind toepassingen van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.