Onderzoek En Inzicht

Ketel

Gebruikers die in gebieden wonen zonder stadsverwarming moeten hun eigen ketel gebruiken om centrale verwarming te realiseren. Geplaatst in een ketelruimte met een circulatiepomp bevat een ketelinstallatie de volgende onderdelen: brander, straalpijpen, ketelbehuizing, warmwatertank (geïntegreerd of afzonderlijk) en een schoorsteen.

Kleinere ketels zijn meestal gemaakt van gietijzer of plaatstaal. Grotere systemen maken vaak gebruik van ketels met branderbuizen om de rookgastemperatuur te verlagen, wat leidt tot een optimaal verwarmingsrendement. In sommige gevallen wordt een ketelshunt aangebracht om een te lage temperatuur van het toevoerwater naar de ketel te vermijden. Dit is om ongewenste condensatie binnen in de ketel te voorkomen en om te zorgen dat het temperatuurverschil tussen de boven- en onderkant van de ketel niet te groot is. Een groot temperatuurverschil kan spanningen in het materiaal veroorzaken en zo de levensduur van de ketel verkorten.

De chemische potentiële energie van de brandstof wordt omgezet in warmte-energie via verbranding in de ketel. Warmte wordt overgebracht naar het water door thermische straling van de vlam en convectie vanuit het rookgas. In condensatieketels kan energie uit het water als onderdeel van het rookgas worden gebruikt. Daardoor is een thermisch rendement van bijna 100% haalbaar. Niet-condenserende ketels kunnen hun rendement aanzienlijk verbeteren door voorverwarmers (economisers) op het systeem aan te brengen. Deze koelen de rookgassen af terwijl ze warmte overdragen naar het voedingswater van de ketel.

In ketelsystemen worden diverse typen brandstoffen gebruikt: Huishoudelijke stookolie (kleinere systemen), zware stookolie (grotere systemen), aardgas en vaste brandstof (stro, hout, pellets, houtsnippers, steenkool). Het rendement van een ketelsysteem wordt beïnvloed door warmteverlies door de schoorsteen, alsmede warmteverlies vanaf de oppervlakken van de ketel.

Grundfos biedt een uitgebreid programma circulatiepompen die volledig kunnen worden geïntegreerd in installaties in de ketelruimte.

Word expert in slechts een paar klikken

Bespaar tijd in uw dagelijkse werkzaamheden door uw vaardigheden, uw know-how en uw werkzaamheden te verbeteren met het online trainingsplatform ECADEMY.

Klik op een cursus hieronder om direct met uw training te beginnen.

Gerelateerde producten

Vind producten van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.

Verwante toepassingen

Vind toepassingen van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.