Onderzoek En Inzicht

Vlinderklep

Een vlinderklep komt uit een serie kleppen die kwartslagkleppen worden genoemd. De vlinder is een metalen schijf die op een stang is gemonteerd. Wanneer de klep gesloten is, dan is de schijf zo gedraaid dat deze de doorgang volledig blokkeert.

Wanneer de klep gesloten is, dan is de schijf zo gedraaid dat deze de doorgang volledig blokkeert. Wanneer de klep volledig open is, dan is de schijf een kwartslag gedraaid zodat een vrijwel onbelemmerde doorvoer van de procesvloeistof mogelijk is. De klep kan ook stapsgewijs worden geopend om het debiet te regelen. In tegenstelling tot een kogelklep is de schijf altijd aanwezig in het debiet, waardoor een drukval wordt veroorzaakt in het debiet, onafhankelijk van de positie van de klep.

De vlinderklep heet zo omdat de schijf die op de stang gemonteerd zit bij het draaien wel iets weg heeft van een vlinder.

De vlinderklep wordt veel gebruikt in de chemische industrie, afvalwatersystemen en watervoorziening.

De klep is zo ontworpen dat het stromende medium niet in contact hoeft te komen met de bewegende metalen delen van de klep. De klepzitting kan worden gemaakt van vele verschillende soorten materialen voor elk soort medium.

Een vlinderklep is zeer robuust en vereist zeer weinig onderhoud.

Vlinderkleppen zijn doorgaans verkrijgbaar in middelgrote tot zeer grote maten (DN 40–600).

Grundfos levert pompen voor de watervoorziening, drinkwaterzuivering en gemeentelijk afvalwater, waarbij doorgaans vlinderkleppen worden gebruikt.

Gerelateerde producten

Vind producten van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.

Verwante toepassingen

Vind toepassingen van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.