Onderzoek En Inzicht

Gietijzer

Gietijzer is een legering van ijzer, silicium en koolstof. Gewoonlijk ligt de concentratie van koolstof tussen 3-4 gewicht%, waarvan het grootste deel aanwezig is in onoplosbare vorm (bijv. grafietlaagjes of nodules). De twee hoofdtypen zijn grijs gietijzer en nodulair (ductiel) gietijzer.

De corrosiebestendigheid van gietijzer is vergelijkbaar met die van staal - en soms zelfs nog beter. Om de corrosiebestendigheid te verbeteren kan gietijzer gelegeerd worden met resp. 13-16 gewicht% silicium of 15-35 gewicht% nikkel (Ni-resist).

Diverse typen gietijzer worden op grote schaal gebruikt in de industrie, in het bijzonder voor kleppen, pompen, leidingen en auto-onderdelen. Gietijzer heeft een goede corrosiebestendigheid ten opzichte van neutrale en alkalische vloeistoffen (hoge pH). Maar de bestendigheid tegen zuren (lage pH) is slecht.

Gietijzeren pompen van Grundfos, bijvoorbeeld van de CR meertraps en de NK/NKE/NKG/NKGE eentraps series normblokpompen zijn gebouwd om corrosie te weerstaan door het gebruik van typen gietijzer en legeringen die het beste passen bij de toepassing .

Gerelateerde producten

Vind producten van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.

Verwante toepassingen

Vind toepassingen van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.