Onderzoek En Inzicht

Ladingwisselaar

Een ladingwisselaar combineert de voordelen van een traditionele huishoudelijke warmwaterwisselaar met een warmwatervat. Het huishoudelijke warme water bevindt zich in het vat, dat wordt gevuld met het huishoudelijke warme water dat wordt geproduceerd in de warmtewisselaar. Wanneer de vraag naar warm water minder is dan het debiet van de ladingwisselaar, dan wordt energie opgeslagen door het water in het vat te verwarmen.

Wanneer de vraag de productie overschrijdt, dan wordt er warm water aan het vat onttrokken. De wisselaar wordt vaak een laadluswisselaar genoemd. Als ook circulatie onderdeel is van het huishoudelijke warmwatersysteem, dan moet het systeem worden gecreëerd met een warmtewisselaar met vijf aansluitingen.

De circulatieleiding is direct aangesloten op de warmtewisselaar. Het systeem kan tot stand worden gebracht met één of twee pompen. De pomp die water circuleert tussen de warmtewisselaar en het vat wordt een laadluspomp genoemd.

Als het systeem slechts één pomp bevat, dan dient deze zowel als circulatiepomp voor warm water en als laadluspomp. Merk op dat de pomp aan de toevoerzijde van de warmwaterlus is gemonteerd.

Een laadlussysteem is relatief ingewikkeld te dimensioneren en vereist een nauwkeurige inbedrijfstelling om goed te kunnen werken. Een huishoudelijk warmwatersysteem met een laadlus is relatief duurder dan traditionele oplossingen met een wisselaar of een tank.

Grundfos levert een breed scala aan circulatiepompen die voldoen aan de eisen voor ladingwisselaars in huishoudelijke verwarmings- en warmwatertoepassingen.

Gerelateerde producten

Vind producten van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.

Verwante toepassingen

Vind toepassingen van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.