Onderzoek En Inzicht

Koelbalken

Passieve en actieve koelbalksystemen worden gebruikt voor het koelen van lucht in gebouwen. Passieve koelbalken koelen de binnenlucht zonder het geluid en de kosten van leidingwerk en luchtbehandelingsunits. Actieve koelbalken hebben over het algemeen een veel hoger voelbaar koelvermogen dan passieve koelbalken.

De passieve koelbalk is een koelapparaat voor gebouwen dat lucht circuleert met behulp van de principes van convectie. Het grote voordeel van een passieve koelbalk ten opzichte van meer gangbare geforceerde luchtsystemen is dat de balk lucht in het gebouw circuleert zonder het geluid en de kosten van leidingwerk en luchtbehandelingssystemen. Doorgaans gemonteerd boven of nabij een plafond is de balk een type radiator dat gekoeld wordt door een externe bron zoals gerecirculeerd water. Het koelt de onderliggende ruimte door de natuurlijk stijgende warme lucht in de ruimte te koelen. Eenmaal afgekoeld daalt de lucht op natuurlijke wijze terug naar de vloer, waar de cyclus opnieuw begint. Bij gebruik van passieve koelbalken moet de benodigde ventilatielucht aan het gebouw worden toegevoerd via een afzonderlijk luchtbehandelingssysteem.

Bij gebruik van actieve koelbalken wordt de primaire ventilatielucht van het gebouw gekoeld en continu toegevoerd aan de actieve koelbalken door het centrale luchtbehandelingssysteem. Deze primaire ventilatielucht wordt gekoeld om temperatuurgedreven voelbare lasten aan te kunnen. Secundaire lucht wordt geïnduceerd in de actieve koelbalk en wordt gekoeld door het koeloppervlak binnen in de balk. De primaire lucht en de geïnduceerde lucht worden dan naar de ruimte toegevoerd via sleuven aan de rand van de actieve koelbalk. De verhouding tussen primaire en secundaire lucht is ongeveer 1:3, wat betekent dat actieve koelbalken in het algemeen een veel hoger voelbaar koelvermogen hebben dan passieve koelbalken.

Koelbalken verminderen de noodzaak van zware luchtkanalen en besparen energie door natuurlijke circulatie. De koudwatertoevoer werkt bij redelijk hoge temperaturen om ontvochtiging te voorkomen.

Gerelateerde producten

Vind producten van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.

Verwante toepassingen

Vind toepassingen van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.