Onderzoek En Inzicht

Constante druk

Het verhogen van de waterdruk tot een bepaald setpoint en het behouden van de druk, zelfs als het debiet en de voordruk variëren. Dit wordt bereikt met pompen met variabel toerental en constante druk.

Bij waterdistributie is het constant houden van de waterdruk belangrijk voor het comfortniveau van de eindgebruiker. Maar door de veranderende vraag naar water gedurende de dag fluctueert de druk. Om dit te vermijden kunnen boostersets met drukmeters de capaciteit aanpassen en zo de druk constant houden.

Constante drukverhoging wordt gebruikt in alle drukverhogingssets en in alle systeemconfiguraties zoals:

  • Directe drukverhogingssystemen: Een systeem waarbij een boosterset die direct is aangesloten op het waterleidingnet het hele gebouw bedient, of alleen de bovenste delen ervan.
  • In zones verdeelde systemen: Hier bedienen een aantal boosters die zijn aangesloten op het waterleidingnet of een gemeenschappelijke breektank hun eigen drukzone.
  • Tanksystemen op het dak: Deze systemen hebben vaak een afzonderlijke boosterset voor de bovenste verdiepingen waar de druk anders te laag zou zijn vanwege onvoldoende geometrische hoogte.
  • In serie geschakeld systeem met tussengelegen breektanks: Hier bedient elke booster zijn eigen drukzone, gevoed vanuit zijn eigen breektank die zich op een afzonderlijke verdieping bevindt.
  • In serie aangesloten systeem zonder tussengelegen breektanks: Hier zijn de boosters direct in serie geschakeld.

De Grundfos Hydro MPC boosterserie, de CRE meertraps pomp en alle Grundfos E-pompen zijn voorbeelden van pompen met variabel toerental en constante druk die kunnen omgaan met variërende debieten en voordruk.

Gerelateerde producten

Vind producten van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.

Verwante toepassingen

Vind toepassingen van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.