Onderzoek En Inzicht

Koeltoren

Een koeltoren wordt gebruikt om overtollige warmte uit een airconditioningsysteem te verwijderen als de warmte niet voor een ander doel kan worden gebruikt.

Als de overtollige warmte van een airconditioningsysteem niet voor een ander doel kan worden gebruikt, kan deze via een koeltoren worden verwijderd. De koeltoren heeft een kast met een condensorspiraal en doorgaans één of meer ventilatoren. Warm koelmiddel uit het koelsysteem circuleert in de condensor en wordt gekoeld door de lucht die door de koeltoren circuleert. De condensorspiraal wordt besproeid met water om het rendement te verhogen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het feit dat de dauwpunttemperatuur lager is dan de luchttemperatuur en dat een nat oppervlak warmte efficiënter overdraagt. Als de koeltoren wordt gebruikt om het primaire koelmiddel van het koelsysteem te koelen, wordt dit een verdampingscondensor genoemd.

Koeltorens zijn duurder dan droge koelers en worden voornamelijk gebruikt in grote koelsystemen of systemen waarbij de buitentemperatuur hoog is. Op veel plaatsen wereldwijd beperkt regelgeving de fysieke grootte van een koelsysteem, en dit beperkt op zijn beurt het gebruik van koeltorens.

Pomptypen voor koeltorens geleverd door Grundfos omvatten de MAGNA-serie circulatiepompen en de TPE3/TPE2 inline pomp.

Word expert in slechts een paar klikken

Bespaar tijd in uw dagelijkse werkzaamheden door uw vaardigheden, uw know-how en uw werkzaamheden te verbeteren met het online trainingsplatform ECADEMY.

Klik op een cursus hieronder om direct met uw training te beginnen.

Gerelateerde producten

Vind producten van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.

Verwante toepassingen

Vind toepassingen van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.