Onderzoek En Inzicht

Dubbele shunt met driewegklep

Een menglus met dubbele shunt wordt gekenmerkt door een constant debiet aan de primaire zijde, wat hoge energiekosten voor het verpompen veroorzaakt. Een menglus met dubbele shunt is doorgaans voorzien van een driewegklep.

Menglussen met dubbele shunt dienen niet te worden gebruikt tenzij er constante temperaturen aan de primaire zijde moeten zijn vanwege zeer uitgebreide distributieleidingen. Het op peil houden van de temperatuur kan ook op een goedkopere manier worden bereikt door een bypass aan te leggen op het verste punt van de leidingen. Een menglus met dubbele shunt is doorgaans voorzien van een driewegklep.

 • Secundaire zijde:
  De belasting is normaal gesproken een warmte-oppervlak of een radiatorsysteem waar vraag is naar een variabele temperatuur.
  Vanwege een verlaging van de aanvoertemperatuur zal het debiet aan de secundaire zijde doorgaans hoger zijn dan aan de primaire zijde.
  Het debiet kan constant of variabel zijn, afhankelijk van het systeem.
  De klep kan in de aanvoerleiding of in de retourleiding worden geplaatst.
 • Primaire zijde:
  Het debiet is constant, maar het temperatuurverschil verandert wanneer de klep wordt bijgesteld.

Interactie met toerentalgeregelde pompen:

 • Secundaire zijde:
  Vanwege het hogere debiet in de secundaire zijde heeft een pomp met toerentalregeling de overhand in secundaire systemen.
 • Primaire zijde:
  Een drukgeregelde pomp reageert niet wanneer de klep instelt, maar het is mogelijk om toerentalregeling te gebruiken op de pomp op basis van temperatuur, constante retourtemperatuur of constant temperatuurverschil.

Grundfos levert circulatiepompen voor warmwatercirculatie waarvoor een menglus met dubbele shunt met driewegklep nodig is.

Gerelateerde producten

Vind producten van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.

Verwante toepassingen

Vind toepassingen van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.