Onderzoek En Inzicht

Energiekosten

Pompenergiekosten vormen meestal het grootste onderdeel in de berekening van de levenscycluskosten voor een pompsysteem. In utiliteitsgebouwen draaien pompen vaak meer dan 2000 uur per jaar.

Vele factoren zijn van invloed op het energieverbruik van een pompsysteem:

  • Belastingsprofiel
  • Gebruik van toerentalgeregelde oplossingen
  • Pomprendement (berekening van werkpunt dient zorgvuldig te worden uitgevoerd)
  • Motorrendement (het motorrendement bij gedeeltelijke belasting kan aanzienlijk variëren tussen motoren met hoog rendement en motoren met normaal rendement)
  • Dimensionering van de pomp (veiligheidsmarges en afgeronde getallen resulteren vaak in te grote pompen)
  • Andere systeemcomponenten, zoals leidingen en kleppen
  • Belastingsprofiel van circulatiesystemen in utiliteitsgebouwen

Gebruik het dimensioneringshulpmiddel uit het Grundfos Product Center voor het berekenen van de energiekosten van de pomp (Ce) in relatie tot het systeem.

EU-energielabel

De meeste huishoudelijke apparaten, gloeilampen en auto's die te koop of te huur worden aangeboden in de EU moeten duidelijk voorzien zijn van een EU-energielabel met de energiezuinigheid van het product.

De energiezuinigheid van een apparaat wordt geclassificeerd in termen van een set energiezuinigheidsklassen van A tot G, waarbij A het meest energiezuinig is en G het minst zuinig. In een poging om gelijke tred te houden met de energiezuinigheid zijn de klassen A+ en A++ geïntroduceerd voor koelapparaten.

De labels verbeteren dus de informatie die beschikbaar is voor de consument bij het evalueren van diverse modellen.

Centrifugaalpompen vallen ook onder een zuinigheidsindex die is ontwikkeld in opdracht van een aantal grote pompfabrikanten, waaronder Grundfos. De fabrikanten hebben samengewerkt om een referentie-index te maken voor een standaard pomp met een gemiddeld belastingsprofiel.

De index geeft het stroomverbruik van de pomp weer in relatie tot een algemene referentiepompcurve. De index kan worden geïnterpreteerd als een uitdrukking van het energieverbruik van een specifieke pomp in vergelijking met een gemiddelde pomp in 2003 toen de index oorspronkelijk werd opgesteld.

Gerelateerde producten

Vind producten van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.

Verwante toepassingen

Vind toepassingen van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.