Onderzoek En Inzicht

Expansie van vloeistof

Wanneer een vloeistof wordt verwarmd zet deze uit, en de dichtheid neemt af naarmate de temperatuur stijgt. De temperatuur van een vloeistof in een verwarmingssysteem zal gedurende de tijd aanzienlijk variëren. Meestal kan dit tussen 20-80 °C liggen, waardoor het volume in het expansievat met ongeveer 3 % toeneemt. Elk verwarmingssysteem moet worden ontworpen om te voldoen aan de specifieke expansie-eisen.

Er zijn twee typen expansiesystemen voor verwarmingsystemen: Open expansievaten en gesloten expansievaten.

Open expansie

Open expansie is een systeem waarbij elke ketel is verbonden met de buitenatmosfeer via een veiligheidsleiding. De veiligheidsleiding mag nooit worden gesloten.
De veiligheidsleiding kan over het dak worden geleid, via een expansievat of direct.

Gesloten expansie

Een gesloten systeem is een systeem waarbij expansie wordt geabsorbeerd in een drukexpansievat. Het expansievat is meestal voorzien van een membraan dat de vloeistof scheidt van de lucht in het vat. Het gesloten expansiesysteem moet ook worden uitgerust met een overdrukventiel.

Systemen op vaste brandstof worden doorgaans voorzien van een open expansie aan de primaire zijde en een gesloten expansie aan de secundaire zijde.

Grundfos CR-pompen zijn doorgaans onderdeel van ketel- en verwarmingssystemen die een expansievat (voor warm water) nodig hebben.

Gerelateerde producten

Vind producten van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.

Verwante toepassingen

Vind toepassingen van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.