Onderzoek En Inzicht

Vloerverwarmingssysteem

Een haalbaar alternatief voor conventionele verwarmingssystemen in radiatorstijl is vloerverwarming. Een typische oplossing bestaat uit leidingen met een klein boorgat die in de betonplaat onder het vloeroppervlak worden gelegd. De oplossing wordt gewoonlijk gevoed door een condensatieketel of stadsverwarming.

Het verwarmen van gebouwen op deze manier zorgt voor een consistente, gelijkmatige warmteafgifte vanaf vloerniveau. Het biedt comfort onder de voet en aangename temperaturen. Omdat de leidingen verborgen zijn, zijn er geen lelijke radiatoren. Het gebruikt ook een lagere watertemperatuur om hetzelfde kamertemperatuurniveau te behouden als radiatorsystemen.

Voor het comfort moet de oppervlaktetemperatuur van de vloer idealiter tussen 25-32 °C liggen. Dit is een relatief lage aanvoertemperatuur. Het bereikbare temperatuurverschil ligt dan ook tussen 10-15 °C, wat lager is dan bij radiatorsystemen. Vloerverwarmingssystemen gebruiken dus een kleiner waterdebiet om dezelfde temperatuurresultaten te bereiken.

Omdat condensatieketels efficiënter werken bij lagere temperaturen, kan het koppelen van een vloerverwarmingssysteem de verwarmingskosten verlagen. Een condensatieketel draait in de meer rendabele condensatiemodus bij lagere temperaturen, wat geld bespaart. Vloerverwarming is ook geschikt voor gebruik met verwarming uit zonne-energie en warmtepompen.

Grundfos-circulatiepompen zijn ideaal voor huishoudelijke verwarmingstoepassingen en
met name vloerverwarmingssystemen.

Gerelateerde producten

Vind producten van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.

Verwante toepassingen

Vind toepassingen van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.