Onderzoek En Inzicht

Frequentie-omvormer

Een frequentie-omvormer - of aandrijving met variabele frequentie (VFD) - is een elektrisch apparaat dat een stroom met één bepaalde frequentie omzet in een stroom met een andere frequentie. De spanning is normaal gesproken hetzelfde voor en na de frequentie-omzetting. Frequentie-omvormers worden meestal gebruikt voor toerentalregeling van motoren die worden gebruikt om pompen en ventilatoren aan te drijven.

Een frequentie-omvormer is een elektrisch apparaat dat een stroom met één bepaalde frequentie omzet in een stroom met een andere frequentie. De spanning is normaal gesproken hetzelfde voor en na de frequentie-omzetting. Frequentie-omvormers worden meestal gebruikt voor toerentalregeling van motoren die worden gebruikt om pompen en ventilatoren aan te drijven.

In het volgende voorbeeld wordt getoond hoe dit werkt:
Een ventilator wordt geleverd met een stroom van 400 VAC, 50 Hz. Bij deze frequentie (50 Hz) kan de ventilator met een bepaald toerental draaien. Om de ventilator sneller te laten draaien wordt een frequentie-omvormer gebruikt om de frequentie te verhogen tot (bijvoorbeeld) 70 Hz. Als alternatief kan de frequentie worden omgezet naar 40 Hz als de ventilator langzamer moet draaien.

Voor regeling met variabel toerental hebben de Grundfos E-pompen een ingebouwde frequentie-omvormer, en de Grundfos CUE is een externe VFD die werkt met standaard pompen in een reeks toepassingen.

Gerelateerde producten

Vind producten van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.

Verwante toepassingen

Vind toepassingen van Grundfos die verwant zijn aan dit onderwerp.